Fero Fenič

23. březen 2011

Vkus českých diváků se v posledních letech radikálně zlepšuje, Česká televize by potřebovala od základů přebudovat a současnému českému filmu chybí generační výpovědi. To všechno v Dopoledním Radiožurnálu tvrdí režisér, producent a šéf filmového festivalu Febiofest, který začíná právě zítra, Fero Fenič. Své otázky mu pokládala Lucie Výborná.

Až se bude někdo za třicet let dívat na filmy z tohoto desetiletí, dostane o dnešní době velice mlhavou zprávu. Svědectví o současnosti totiž jako by z českého filmu vymizelo. Tak alespoň soudí Fero Fenič: „Podíváte-li se na zajímavé tituly současné české tvorby – mám na mysli například Pouta, Tři sezóny v pekle nebo Protektora, všechny tyto snímky točili mladí lidé a všechno jsou to filmy z dávné minulosti. Nikdo nepřichází se snímkem o dnešku, tak jako to činila například nová vlna 60. let.“

Jaké je podle něj skutečně silné téma, které by vypovídalo o životě v dnešní době, prozradit nechce. „Takové téma mám, a proto vám ho nemohu říct,“ směje se. „Podobných témat však je celá řada. Vztahy lidí za uplynulých dvacet let se změnily, stejně tak i sociální problémy. Jak se liší dnešní mladí od těch, které ukazovali komunisté nebo filmová nová vlna? A jaké jsou nebo nejsou jejich sny? Českému filmu zkrátka scházejí generační výpovědi.“

Na to, až natočí svůj další snímek, se Fero Fenič těší. A má i další plány. Významné místo mezi nimi zaujímá i dlouho plánované spuštění jeho vlastní digitální televize, na niž se mu podařilo získat časově neomezenou licenci. „V českých televizích, v tom, co ony samy vyprodukují, cítím velice malý potenciál. Přitom v našem prostředí má největší ohlas právě česká tvorba. Vždyť i průměrná detektivka s Jiřinou Bohdalovou je u nás schopna porazit největší světové formáty,“ hodnotí kvalitu českých televizních stanic.

Fero Fenič u mikrofonu

Přestože Fero Fenič tvrdí, že především ve veřejnoprávní televizi nevidí žádnou vizi, on sám by se prý generálním ředitelem ČT stát nechtěl. Jaké diplomatické vysvětlení pro svůj postoj má? A jaká je podle něj cesta pro současnou českou televizní tvorbu? Nejen to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Fero Fenič však diváky neopomněl pozvat ani na festival Febiofest, který začíná právě zítra.

Záznam celého rozhovoru s Fero Feničem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio