Jakub Smrž

13. duben 2011

S obytným vozem přijel středeční Host Radiožurnálu k budově Českého rozhlasu, aby se po vysílání vydal na závod v holandském Assenu. Lucie Výborná si povídala s motocyklovým závodníkem Jakubem Smržem, který potvrdil, že bydlení v podobném zařízení považuje za mnohem pohodlnější než ubytování v hotelu.

„Ještě spolu s kamarádem a trenérem v jedné osobě tam máme všechno, co potřebujeme,“ nastiňuje s úsměvem a nezapomene dodat, že s obytným vozem může parkovat přímo u závodního okruhu, a proto nemusí brzy vstávat.

Jakub Smrž závodí v kategorii superbiků. V těchto závodech se závodí na sériově vyráběných motorkách. Jak známý závodník podotýká, motocykly se musí speciálně upravit, ale přesto se jejich cena vyšplhá na pětinu ceny, kterou závodníci utratí za své motorky v kategorii MotoGP. „Ceny motorek neznám, ale v MotoGP se cena pohybuje až okolo 30 miliónů,“ vysvětluje.

Moderátorka Lucie Výborná se také ptala na motocyklistické začátky. „Začal jsem jezdit v šesti nebo v sedmi letech a ve 12 letech jsem se poprvé dostal na silniční závody,“ vzpomíná a zároveň zmiňuje svůj první pád. „Bylo mi 5 let a jel jsem s tátou. V jedné zatáčce to však táta nezvládl, nejspíš ztratil rychlost,“ popisuje s tím, že právě na tento pád nikdy nezapomněl.

Jakub Smrž zavzpomínal na své první pády

Jakub Smrž se v rozhovoru vrátil také k současné situaci. Jak vidí letošní sezónu? Jak se člověk vlastně dostane k závodění na motocyklech? A jak vypadá zákulisí motocyklových závodů? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Smržem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio