Radoslav Banga

28. duben 2011

Gip hop, gipsy rap nebo také romano hip hop. Víte, co mají tyto pojmy společného? Všechny označují specifický hudební styl a jako pojmy mohly vzniknout pouze díky kapele Gipsy.cz. Její lídr Radoslav Banga aka Gipsy v rozhovoru s Lucií Výbornou říká: „Pro nás je to obrovská pocta. Ať už to dopadne jakkoliv, víme, že jsme založili úplně nový směr. A to je super.“

Hudba kombinující rap, hip hop a tradiční romské prvky – tak ve zkratce zní recept na nový hudební styl, s kterým před lety přišli právě Gipsy.cz. A zdá se, že jde o recept natolik lákavý, že se jej rozhodli využít i jiné kapely. „Ne tolik v Česku, jako spíše v zahraničí – a v některých zemích jim to jde docela dobře. Myslím, že do pěti let by se podobných interpretů mohlo objevit ještě víc,“ věří Radoslav Banga.

O nejnovějším albu kapely Gipsy.cz říká, že na něm nechal krev, mléko i med. A jak ve vysílání frontman kapely potvrzuje, práce na albu Desperado opravdu nebyla tak snadná. „Trvala tři roky a prošla si několika stádii. Kapela se mezitím několikrát rozhádala, což bylo bohužel nutné. Šlo o složité období,“ hodnotí hudebník.

Největším problémem, s nímž se kapela Gipsy.cz během práce na desce potýkala, byla prý nedostatečná představa o tom, kam nový zvuk Gipsy.cz posunout. „Nakonec nám pomohl Karel Deniš ze Supraphonu. Ve finále, až po dvou letech, jsme teprve měli jasno, kudy se vydat. A zásadní pecky z alba vznikly až v posledních šesti měsících,“ vzpomíná Radoslav Banga.

Radoslav Banga, frontman kapely Gipsy.cz

Jaký zvuk tedy mají čekat fanoušci kapely, kteří si nové album Desperado chtějí poprvé poslechnout? Také na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala. A padly i další otázky. Jak obtížné je dostat své skladby do rozhlasového éteru? Co si Radoslav Banga myslí o hudebním vkusu Čechů? A jak obtížné je odrazit se od úplného dna? Nejen to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru, který si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Radoslavem Bangou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio