Jiří Hošek

3. květen 2011

Německá duše je velmi podobá té české. Alespoň to ve své knize Německo v přímém přenosu tvrdí šéf zahraniční redakce Radiožurnálu a bývalý zpravodaj v Německu Jiří Hošek. „V čem se Češi a Němci naopak vzájemně liší, je typicky česká neúcta k pravidlům,“ dodává v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Nikdy neztrácejte sebekontrolu, nezvyšujte hlas, neptejte se, kdo koho volí, nepodporujte jadernou energetiku, nehaňte řízek s omáčkou a nezouvejte se. Tak by se dal shrnout ten nejjednodušší možný recept na to, jak přijet do Německa a zapadnout. „Jsou to samozřejmě klišé, ale do určité míry pravdivá,“ usmívá se Jiří Hošek nad stereotypy, které v souvislosti s našimi západními sousedy vznikají.

Na Německo jako takové jsou prý však jakákoliv zobecnění krátká. Víc než kde jinde totiž podle Jiřího Hoška v Německu platí ono lidové – „každý pes jiná ves“. „Stačí ujet 150 kilometrů a narazíte na zcela jiné Německo – s jinými Němci, jinou kulturou, zvyky i jazykem. Pokud budete jezdit Německem křížem krážem, najdete šestnáct různých variací na téma Německo,“ upozorňuje Jiří Hošek.

Přesto je mnoho Čechů přesvědčeno, že Němce důvěrně zná a že nás naši západní sousedé nemohou ničím překvapit. To je ovšem omyl. „Svou práci v Německu jsem pojal jako malý pokus odbourat některá klišé, která o Německu panují a která většinou souvisí s obludným dědictvím 2. světové války. Současné Německo je skutečně jiné. Troufám si říct, že se liší nejen od Německa prušáckého a nacistického, ale také od Německa 70. let nebo od Německa, které máme spojeno s Helmuthem Kohlem,“ upozorňuje Jiří Hošek na to, že země na západ od našich hranic prochází neustálým vývojem.

Jiří Hošek během rozhovoru s Lucií Výbornou

Jací tedy jsou současní Němci? V čem se německá politická scéna liší od té české a jak se mladí Němci vyrovnávají s dědictvím nacismu? Také to se od Jiřího Hoška dozvíte v záznamu celého rozhovoru, který si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Hoškem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio