Petr Koukal

11. květen 2011

Je nejúspěšnějším českým badmintonistou. Svou největší životní bitvu přesto nevybojoval se sportovním soupeřem, ale s protivníkem mnohem nevyzpytatelnějším. V roce 2010 totiž prodělal rakovinu varlat. Nejen na to, jak se s nemocí vyrovnával, se jej v den, kdy se po celé republice koná sbírka Květinový den, ptala Lucie Výborná.

Profesionální sportovec, náš nejlepší badmintonista, účastník minulé a doufejme, že i budoucí letní olympiády Petr Koukal je důkazem toho, že onemocnění se nevyhýbá nikomu – ani vrcholovému sportovci, který o své tělo jako o pracovní nástroj pravidelně pečuje. „Myslel jsem si, že něco podobného se mě netýká – vždyť přeci žiji zdravě. Rakovina si však nevybírá,“ krčí Petr Koukal během rozhovoru s Lucií Výbornou rameny.

Rakovina varlat mu byla zjištěna před rokem. Svou diagnózu se přitom dozvěděl naprosto nečekaně – při běžné kontrole na urologii. „Byl to pro mě šok,“ vzpomíná. „S rakovinou se začne člověk bát o život.“

Svůj boj s rakovinou nakonec vyhrál a dnes na sportovním poli opět vítězí. Získal další titul mistra republiky v badmintonu a připravuje se na olympijské hry v Londýně v roce 2012. Ne každý příběh však končí tak šťastně. Aby varoval další mladé muže před nebezpečím rakoviny varlat, podílí se Petr Koukal na chodu stránek www.rakovinavarlat.cz a mimo jiné se stal i hlavním hrdinou dokumentárního filmu Cesta snu aneb Nejlepší věci na světě nejsou věci.

Petr Koukal s Lucií Výbornou

Jak Petr Koukal svůj dokumentární projekt, který vznikl už několik dnů po operaci, kterou prodělal, vlastně popisuje? A co mu v okamžicích, kdy bojoval s rakovinou, nejvíce pomohlo? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru s Petrem Koukalem. Ten si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Koukalem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.