Šimon Ornest

13. květen 2011

„Blbec je blbec a blbcem zůstane, někdo má krátký nohy, někdo dlouhý vedení,“ zpívají Vojta Dyk, Xindl X a Dan Bárta. Pokud si text nedokážete zařadit do žádné z písní, které znáte, máte šanci svou mezeru doplnit. Mimo jiné i klip k písni Řiditel autobusu totiž přišel do studia Radiožurnálu představit Šimon Ornest, dirigent a zakladatel orchestru The Tap Tap – kapely studentů se zdravotním postižením.

Před čtvrteční půlnocí už měl klip k písni Řiditel autobusu na serveru YouTube přes 40 tisíc zhlédnutí. Není se čemu divit. Text k písni, který The Tap Tap složil Xindl X, vtipně popisuje potíže handicapovaného bubeníka kapely při cestování městskou dopravou – a mimo jiné v něm vystupuje i usmívající se šéf pražského Dopravního podniku Martin Dvořák.

Námětem písně přitom jsou trable, které handicapovaní zažívají s řidiči pražských autobusů. Dopravní podnik se přesto stal partnerem klipu. Šimon Ornest z této situace paradox necítí: „Od začátku jsme píseň konzultovali s Dopravním podnikem. První, co jsme totiž udělali, bylo, že jsme si od Dopravního podniku zjistili, kde přesně v přepravních podmínkách najdeme ustanovení o přepravě lidí s tělesným postižením,“ vysvětluje.

A nabyli přitom skálopevného přesvědčení, že se v situacích, kdy jsou handicapovaní využívající kompenzační pomůcky vyhazováni z autobusů MHD, děje nespravedlivost. „A že je i v zájmu Dopravního podniku provést osvětu,“ upozorňuje Šimon Ornest. „Klip jsme tak připravovali ve spolupráci s Dopravním podnikem.“

Celý problém se zdánlivě týká pouhých pár lidí v celé republice. Jak však zakladatel a dirigent kapely The Tap Tap upozorňuje, z řešení, k jakému handicapovaní a jejich příznivci přistoupili, by se přitom mohli inspirovat mnozí další. „Lepší je se snažit o osvětu a třeba natočit klip než jen nadávat v hospodě,“ je Šimon Ornest přesvědčen.

Petr Král se Šimonem Ornestem během rozhovoru nejen o kapele The Tap Tap

Petr Král se jej mezi 10. a 11. hodinou ptal na mnoho dalšího. Jak vlastně kapela The Tap Tap vznikla? Jaké plány má kapela na nejbližší dobu? A jak vůbec vypadá komunikace a vztah mezi handicapovanými a zdravými lidmi v 21. století? I to se od Šimona Ornesta dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Ten si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru se Šimonem Ornestem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio