Ľubomír Smatana a Miroslav Bobek

25. červen 2011

Za socialismu bývalo vzdálené a tajemné Mongolsko, země mezi Ruskem a Čínou, zemí spřátelenou. A tak se reportáže o této zemi ve vysílání socialistických médií objevovaly často. V současnosti bychom při vzpomínkách na to, kdy jsme o něm naposledy slyšeli, možná v paměti pátrali marně – nebýt koní Převalského. Především o jejich převozu z pražské zoo do daleké asijské země si Václav Žmolík povídal s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem a reportérem Ľubomírem Smatanou.

Není to první přesun odchovanců z pražské zoo do míst, odkud pocházejí, ale je to historicky první český transport koní Převalského do Mongolska. Matyáš, Kordula, Lima a Cassovia, tedy čtyři koně Převalského, se v uplynulých dnech z pražské zoo přestěhovali do svého prapůvodního domova, do národního parku Komin-tal v západním Mongolsku.

A Radiožurnál byl prostřednictvím svého reportéra Ľubomíra Smatany u toho. „Seznámil jsem se s několika Mongoly, Mongolkami, Černým Čingischánem, s některými lidmi z pražské zoo a se čtyřmi koňmi Převalského,“ shrnuje své dojmy z cesty na východ, kterou absolvoval s rozhlasovým mikrofonem, rozhlasový reportér. A co že to ten Černý Čingischán vlastně je? „Výborná mongolská vodka,“ směje se Ľubomír Smatana.

O něco střízlivěji pak celou akci shrnuje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Šlo o poměrně rychlou akci – celý transport trval 52 hodin. Dalších 52 hodin ovšem trvalo, než jsme se z Komin-talu dostali opět na letiště, odkud nás armádní casy převezly zpět do Česka,“ vzpomíná.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek by brzy rád do Mongolska vypravil další transport s koňmi Převalského

Jak vlastně cesta Matyáše, Korduly, Limy a Cassovie z pražské zoo do jejich prapůvodního domova v západním Mongolsku vypadala? A jaké problémy čekaly českou výpravu v zemi Čingischána? Také tyto otázky Václav Žmolík svým hostům položil. A jejich odpovědi si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Bobkem, Ľubomírem Smatanou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio