Robert Mikoláš

18. červenec 2011

Na světě prý nepoznal jinou zemi, v níž by se sociální nůžky mezi chudými a bohatými rozevíraly tak doširoka. I to tvrdí reportér Robert Mikoláš o Číně, nejlidnatější zemi světa, v níž strávil posledních pět let jako zpravodaj Českého rozhlasu právě pro Čínu a jihovýchodní Asii. Své otázky mu mezi 10. a 11. hodinou pokládal Tomáš Pancíř.

Jen v málokteré světové metropoli narazíte na do očí tak bijící sociální rozdíly jako v Pekingu, hlavním městě Číny – ve městě, v němž prodejny luxusních automobilů za několik miliónů korun stojí hned vedle míst, kde lidé žijí na odpadcích.

A jiná není ani situace v Šanghaji, nejlidnatějším městě Číny, o němž se často hovoří jako o výkladní skříni Čínské lidové republiky a ukázce čínského ekonomického zázraku. „Šanghaj byla mimochodem budována tak, že na ni povinně přispívali všichni občané, což čínské úřady samozřejmě nepřiznávají,“ upozorňuje Robert Mikoláš na málo známý fakt a k tomu, jak se vlastně v Šanghaji žije, dodává: „Čím dále jdete z centra Šanghaje, tím jsou ulice ošuntělejší a špinavější a její obyvatelé mají mnohem hlouběji do kapsy.“

Přesto se situace čínských chudých v posledních desetiletích alespoň částečně zlepšila. A důvod? Možná překvapivý – je jím čínské otevírání se západnímu světu. „Díky němu má většina obyvatel Číny alespoň nějaké peníze v peněžence,“ vysvětluje Robert Mikoláš.

Práce zpravodaje v Číně není kvůli tamním úřadů vůbec jednoduchá, přibližuje Robert Mikoláš

Peníze přitom pro čínské obyvatele znamenají mnoho. „Jsou skutečně velice silně orientovaní na peníze,“ přibližuje bývalý zpravodaj, jací Číňané vlastně jsou. Vlastní byt, auto a peníze na účtu tak jsou hlavními, byť často obtížně dosažitelnými, cíli většiny obyvatel ČLR.

Kromě tamního komunistického zřízení nebo velkých sportovních akcí bývá Čína v českých médiích často zmiňována v souvislosti s padělky. A že snad neexistuje nic, od čeho by v Číně nešel sehnat padělek, ve vysílání potvrdil i Robert Mikoláš. Nejen na to se jej Tomáš Pancíř zeptal. Padly i otázky po tom, proč současným Číňanům nejvíce vadí korupce nebo jak se cítí novinář informující o takovém neštěstí, jakým byla nedávná vlna tsunami v Japonsku.

Záznam celého rozhovoru s Robertem Mikolášem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio