David Smejkal

15. srpen 2011

Alkohol, lehkomyslnost nebo pouhá nepozornost. Takové důvody podle Davida Smejkala, prezidenta Vodní záchranné služby Českého červeného kříže, stojí za většinou úrazů a neštěstí, k nimž v létě dochází na českých vodních tocích. Nejen na to, jak je možné, že je utonutí druhou nejčastější příčinou náhlého úmrtí v Česku, se svého hosta ptal Tomáš Pancíř.

Médii v nedávné době proběhla zpráva o tragickém utonutí mladé dívky na lipenské přehradě. Ta vypadla z lodi a utopila se. Svou roli v celém případu hrál alkohol. Jedná se bohužel o typický scénář. Alespoň tak ze svých zkušeností soudí David Smejkal. „Příčinou je kombinace lodí a alkoholu. Typicky si parta mladých lidí nakoupí basy piva, půjčí si loďku a vydá se na noční tah na vodě. Takové případy končí velice často tragicky,“ varuje záchranář.

Jeho varování je namístě. Každé léto pravidelně dochází k několika podobných případům. „Alkohol v počtu utonutí hraje stále velkou roli. U vody se dnes zkrátka hodně pije, statistiku zvyšují například vodáci, kteří se věnují takzvané turistice od baru k baru. A nesmím zapomenout ani na bary na vodě,“ vypočítává David Smejkal, že alkohol je na českých plážích i řekách stále častější.

Nejedná se ovšem o jedinou příčinu typických letních neštěstí na vodě. „Vyjíždíme i k mnoha sportovním úrazům a k případům, v nichž lidé hazardují tím, že přecení své síly,“ upozorňuje záchranář například na časté snahy přeplavat větší vodní plochu – typicky například Slapy.

Podle Davida Smejkala by měli být opatrní i rodiče dětí, které se koupou v zahradních bazénech

Jací jsou vlastně Češi plavci? Ne ve všech českých školách dochází k výuce plavání, a jak podotýká David Smejkal, na výjezdech Vodní záchranné služby Českého červeného kříže se to zásadně projevuje. Pomohlo by podle Davida Smejkala zvýšení pravomocí vodní záchranné služby? A proč v posledních letech tolik vzrostl počet případů, kdy se děti utopily v bazénu na zahradě rodinného domku? Nejen to se dozvíte v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Smejkalem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio