Ondřej Doule

23. srpen 2011

Jeho povolání prý mnoho lidí nejprve zarazí. „Myslí si o mně, že jsem snílek, a tak se jim snažím rozumně vysvětlit, na čem pracuji,“ vysvětlil v úterý host Radiožurnálu, kterým byl vesmírný architekt Ondřej Doule. Otázky mu kladla moderátorka Lucie Výborná.

Vesmírní architekti pracují především na možnostech přežití na Marsu, Měsíci a orbitálních stanicích. „V současné době pracuji na projektu kosmického hotelu, který využívá koncept ruské stanice. Ta by se měla změnit na jakýsi vědecký hotel,“ zmiňuje Ondřej Doule s tím, že komerční hotely se musí zaměřit především na pohodlí pasažérů a vědecký cíl projektu nebývá v těchto případech důležitý.

„Dokončil jsem svou práci s názvem Architektura v extrémním prostředí. Snažil jsem se v ní vyrovnat s gravitací, musel jsem pochopit, jak funguje prostředí bez tíže a bez atmosféry,“ popisuje s tím, že učit se bude nejspíš celý život. „Vesmírný architekt musí získat nadstavbu znalostí mimo planetu Zemi a musí se soustředit především na vytvoření umělého prostředí,“ dodává.

Ondřej Doule spolupracoval i s vědci NASA na projektu Mars Base 10. Jak podotýká, hlavní bylo vyrovnat se s vesmírným prostředím. Všechny tyto projekty jsou podle něj zatím jen návrhy. „Je třeba prozkoumat Měsíc robotickými systémy a testovat například spékání vesmírného prachu,“ nastiňuje.

Vesmírný architekt Ondřej Doule se inspiruje také filmy. Který ho nejvíc inspiruje? A jak by se pracovníci NASA zachovali při setkání s mimozemšťanem? I na tyto otázky odpověděl. Záznam rozhovoru můžete najít v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Doulem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio