Anna Strunecká

25. srpen 2011

Znáte své nepřátele číslo 1? Předtím než začnete uvažovat o svých dávných i současných socích, zamyslete se nad svým jídelníčkem. Podle profesorky Anny Strunecké, fyzioložky, bioložky a mimo jiné i autorky bestselleru Doba jedová, totiž našimi největšími nepřáteli jsou aspartam a glutamát. „Udávají chutě, a jsou proto pro lidi lákavé. O aspartamu navíc reklamy vytvořily mylnou představu, že lidskému zdraví prospívají,“ tvrdí v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Prospívá diabetikům nebo nás chrání před obezitou – i to tvrdí reklamy o aspartamu, jednom z nejznámějších umělých sladidel. „Původní vědecké práce, které sledovaly vliv aspartamu na laboratorní zvířata, přitom zjistily, že sledovaná zvířata byla nápadně obézní nebo se u nich vyvinula cukrovka,“ upozorňuje Anna Strunecká na paradoxní skutečnost.

Nejen o té se zmiňuje ve své knize Doba jedová, která se zabývá nebezpečím škodlivých látek v potravinách, nápojích, kosmetice, lécích a potravinových doplňcích a životním prostředí vůbec. K aspartamu se však váže i další zajímavá, nepříliš známá skutečnost. „V Době jedové upozorňuji mimo jiné i na to, že se krátce po svém vzniku používal jako bojová chemická látka Pentagonu,“ překvapuje Anna Strunecká.

Glutamát, další na seznamu látek, které kniha Doba jedová označuje za zdraví škodlivé, na tom není v hodnocení Anny Strunecké o mnoho lépe. Látka, v jejíž souvislosti se objevuje termín „pátá chuť“, se přidává do většiny hotových jídel. Jeho časté používání přitom může mít závažné zdravotní následky – jak totiž Anna Strunecká varuje, existuje úzké spojení mezi glutamátem a vážnými neurologickými problémy.

Anna Strunecká v rozhovoru s Lucií Výbornou posluchače varovala před bezmyšlenkovitým následováním příkladu USA

Jak se vlastně Anna Strunecká dostala od studia Alzheimerovy choroby a autismu ke zkoumání vlivu glutamátu na náš mozek? Nejen na to se jí Lucie Výborná zeptala. Padly však i další dotazy. Na jaké úrovni je podle ní kontrola kvality potravin v Česku? A proč bychom neměli bezmyšlenkovitě napodobovat americké stravovací návyky? Odpovědi Anny Strunecké si můžete kdykoliv poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Annou Struneckou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.