Oldřich Kulhánek

26. září 2011

Jakou tvář by měl mít Ježíš Kristus? Ne, nejde o teologickou úvahu, jak by se mohlo zdát, ale o úvahy, jimiž se při své práci zaobírá výtvarník Oldřich Kulhánek. Mistr obličejů a těl, který tvrdí, že umělec by měl podávat zprávu o duši současníka, byl v pondělí hostem Lucie Výborné. Ta se jej zeptala nejen na to, co všechno dokáže vyčíst z lidské tváře, ale například i proč kreslí anděly jako ženy.

Krásu lidského těla prý vnímá skrze tělo ženské. Zatímco mužská muskulatura dle jeho názoru dokáže vyjadřovat emoci a výraz, ženské křivky jsou symbolem krásy. A to krásy prosté nároků, které jsou na ni ze strany módních časopisů i většinových požadavků v současné době kladeny.

„Obdivuji kolegu Jana Saudka. Portrétované ženy u něj nejsou žádnými krasavicemi, přesto jde o fotografa, který zobrazuje ženu jako takovou,“ odmítá Oldřich Kulhánek soudobý ženský ideál krásy jako ten jediný správný.

Jedny z nejkrásnějších proporcí podle něj mají antické sochy žen. Nakolik se liší od moderních křivek, už může posoudit každý sám. Nicméně není divu, že právě Oldřich Kulhánek, velký obdivovatel ženské krásy, zobrazuje anděly s ženskou tváří i tělem.

Malíř Oldřich Kulhánek ve studiu s moderátorkou Lucií Výbornou

Kdy je podle Oldřicha Kulhánka vlastně umělec zralý na biblická témata? Také na toto téma se jej Lucie Výborná v dopoledním vysílání zeptala. Padly však i další otázky. Byli Stalin a Mao Ce-tung skutečně prvními politiky, které – nutno podotknout, že velmi nelichotivě – namaloval? A co by si byl v době, kterou kvůli tomu trávil v kriminálu, pomyslel, kdyby mu někdo řekl, že jednou vytvoří portrét hlavy státu na známku?

Záznam celého rozhovoru s Oldřichem Kulhánkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio