Miroslav Krobot

25. říjen 2011

Úterním Hostem Radiožurnálu byl režisér a herec Miroslav Krobot. Lucii Výbornou zajímalo mimo jiné to, zda si známý herec chce zahrát i něco jiného než „divnochlapa“. Jeho role totiž v sobě obsahují vždy příměsi komedie i tragédie zároveň a na diváka tak přenášejí jakési hořkosladké rozpoložení.

Není proto divu, že oblíbeným komikem Miroslava Krobota je Peter Sellers. „Růžový panter mě do dneška naprosto odzbrojuje,“ přiznává se. „Koukám na něj právě kvůli Sellersovi,“ dodává Miroslav Krobot.

Snad podobně jako Růžový panter by mohl dopadnout i Okresní přebor, film, v němž jím ztvárňovaná postava dovádí vše do extrémů a do důsledků. „Všechno na plno, všechno na rovinu, naprosto od srdce, naprosto natvrdo, až ke kanadským žertíkům,“ tak Miroslav Krobot popisuje svou postavu v Okresním přeboru.

Miroslav Krobot ovšem není jen hercem, je i režisérem. Ovšem v současné chvíli nemá příliš jasno v tom, co bude režírovat. Zpracování známého Medvídka Pú v Dejvickém divadle se jeho návštěvníci totiž nedočkají. Divadlo nezískalo od společnosti Walt Disney práva, tudíž se představení, které mělo být určeno především pro dospělé, na prknech Dejvického divadla hrát nebude.

Jen Lucie Výborná a její posluchači tak vědí, kdo by možná ztvárnil v Dejvickém divadle hlavní roli. I když případného adepta na oslíka Íáčka režisér zatajil i posluchačům Radiožurnálu.

Miroslav Krobot během rozhovoru s Lucií Výbornou

Představení o známém medvídkovi by přitom podle Miroslava Krobota neměl být žádný úlet. „Je to myšleno naprosto vážně, žádný úlet. Četl jsem medvídka Pú svým dětem a říkám si: To je Beckett,“ vysvětluje Krobot. Díla Samuela Becketta mu pohádka o mlsném medvídkovi připomíná především svým smutným nádechem.

Hrdinou dětských let však medvídek Pú Miroslavu Krobotovi nebyl. Koho jako malý Miroslav Krobot obdivoval, se v rozhovoru Lucie Výborné dozvíte také. Stejně jako kdo je jeho hrdinou v letech dospělých. Zjistíte i, co si herec, který získal v roce 2001 Cenu Alfréda Radoka za divadelní roli jako Talent roku, myslí o filmu Alois Nobel, kde ztvárnil další ze svých typických hořce komických rolí.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Krobotem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio