Božena Jirků

18. prosinec 2011

Herec sní o nové roli, závodník o vítězství v závodě, děti o dárcích pod vánočním stromečkem. O čem sní v čase adventu ředitelka charitativní organizace. „Bude to znít hrozně, ale já teď sním jenom o penězích,“ odpovídá ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

Božena Jirků sní o penězích pro lidi, kteří je potřebují. „Každý den mám na stole čtyřicet žádostí, čtyřicet příběhů o lidech, kteří pomoc potřebují a já bych jim ráda pomohla,“ vysvětluje Božena Jirků.

Naštěstí jsou však podle výkonné ředitelky Nadace Charty 77 lidé ochotní pomáhat. „Máme čtyřicet tisíc dárců, kteří nám měsíčně posílají různé částky, tihle lidé jsou nám věrní,“ říká Božena Jirků.

Podle statistik v Česku za loňských rok 69 procent lidí přispělo nějaké důvěryhodné charitativní organizaci. Z nich polovina přispívá na charitu pravidelně. „To jsou úžasná čísla,“ raduje se Božena Jirků.

Přestože Nadace Charty 77 rozdělí ročně 60 miliónů korun, je Božena Jirků přesvědčená, že tyto peníze jdou na ta správná místa. „Je potřeba, abychom za problémy a příběhy, které se k nám dostávají, pořád viděli skutečné lidi, kteří potřebují pomoci,“ prozrazuje ředitelka konta Bariéry, co musí dělat velká nadace pro to, aby nezačala být byznysem, ale zůstala charitou.

Vymlouvají se firmy na krizi, nebo ne? A kdo nejvíce potřebuje naši pomoc? A jak Božena Jirků vzpomíná na své začátky v Nadaci Charty 77? I na to se jí Václav Žmolík zeptal v poledním rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Anetou Langerovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.