Jan Kozler

24. prosinec 2011

O Vánocích se v každém z nás probouzí dítě. I proto Jan Kozler, duchovní a hlavní kaplan Armády Český republiky, v rozhovoru s Václavem Žmolíkem zavzpomínal na Vánoce svého dětství. „Vánoční svátky pro mě vždy byly pevně spojeny s Ježíšovým narozením,“ připomíná křesťanskou podstatu Vánoc.

V českých Vánocích je podle Jana Kozlera odjakživa inherentně obsažen křesťanský prvek. Ateismus české společnosti totiž podle něj nevylučuje ustavičné snahy po hledání smyslu života.

„Komerce a konzum, které jsou s Vánocemi spojeny dnes, nejsou pro Čechy, dokonce ateisty, uspokojivé. Hledají něco hlubšího – rodinné zázemí, blízkost a radost nad dárky. Jen o krůček dál se přitom nachází vnímání Vánoc jako oslavy daru Božího lidem,“ upozorňuje na nečekanou blízkost Vánoc v podobě, jaké nabývají ve většinově ateistické společnosti, s jejich křesťanskou podstatou.

Jan Kozler není jen hlavním kaplanem Armády ČR, ale i duchovním Československé církve bratrské, která se hlásí k odkazu Mistra Jana Husa. Jeho Vánoce se prý od těch většinových takřka neliší. „U hlavních křesťanských svátků, Vánoc a Velikonoc, jsou mezi jednotlivými církvemi minimální rozdíly ve způsobu oslavy,“ potvrzuje.

Jan Kozler byl hostem svátečního Radiožurnálu

Jak vlastně vypadá práce hlavního kaplana české armády? Jaké jsou Vánoce v zeleném? Mají vánoční stromeček i naši vojáci v zahraničí? A nač bychom o Vánocích neměli zapomínat?

Záznam celého rozhovoru s Janem Kozlerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.