Ondřej Suchý

28. prosinec 2011

Muž, který má Werichovo srdce, Ondřej Suchý, host Lucie Výborné, je publicista, textař, karikaturista, spisovatel a vykonává ještě řadu dalších profesí. V listopadu společně se svým bratrem Jiřím křtili knihu Pan Werich z Kampy.

K této knize se bratrská dvojice dostala po letech vzpomínání na slavného českého filmového a divadelního herce. Kniha je plná vzpomínkových fotografií a také obrázků různých artefaktů, které po Janu Werichovi zůstaly. Jedním z nich je i například Werichovo srdce, tedy kardiostimulátor, který se vejde do roztažené dlaně.

Werichovo srdce ovšem původně patřilo ženě bratra Jiřího Suchého. Té krví obalený kardiostimulátor přinesl Jan Werich se slovy, že jí nese své srdce na dlani.

Rodina Suchých se totiž s Janem Werichem stýkala. Jiří od šedesátých let, Ondřej poslední tři roky hercova života. „Jeho zdravotní stav byl velice kolísavý, takže ne vždy to bylo zábavné setkání,“ vzpomíná Ondřej Suchý.

Podle Ondřeje Suchého v té době Jana Wericha moc lidí nenavštěvovalo. „Koneckonců to je i důvod, proč vydržel vyprávět tři hodiny někomu, jako jsem já,“ směje se spoluautor knihy Pan Werich z Kampy. V posledních letech svého života zároveň Jan Werich začal říkat řadu věcí daleko otevřeněji. Pak však najednou zemřel a Jiřímu Suchému scházel. Začal tedy sbírat a hledat záznamy od Wericha a o Werichovi nejen u nás, ale po celém světě.

Nechápu, co někteří lidé mohou kritizovat na Císařově pekařovi a Pekařově císařovi, diví se Ondřej Suchý

Spisovatel, publicista a scenárista Ondřej Suchý kromě vzpomínek na Jana Wericha vyprávěl i o tom, jaké nejvzácnější poklady skrývá jeho Nostalgické muzeum zábavy v Šemánovicích na Kokořínsku. Dozvíte se také, čím vším ho vlastně tak silně přitahují osudy někdejších hvězd českého šoubyznysu.

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Suchým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio