Jan P. Muchow

Ve středu si moderátorka Lucie Výborná povídala s hudebním skladatelem a producentem Janem P. Muchowem, který je členem kapel The Ecstasy Of Saint Theresa a Umakart. V poslední době můžete v rádiích slyšet jeho píseň Půlnoční, kterou nazpíval Václav Neckář.

Jak však Jan Peter Muchow upozornil, skupina Umakart je jen příležitostnou aktivitou. „Nehrajeme příliš často a právě v tom je kouzlo. Někdo chodí na pivo, my se sejdeme a skládáme písničky,“ vysvětluje s tím, že Václava Neckáře vybrali i s ohledem na snímek Alois Nebel. „V něm má paní Květa pana Neckáře na plakátu a děj se navíc odehrává na přelomu 80. a 90. let,“ zmiňuje.

Následně se vrací do minulosti k založení kapely The Ecstasy Of Saint Theresa. „V 90. letech, kdy naše skupina vznikla, tu byl hlad po hudbě, která byla kdysi zakázaná. I když byla už spíš retro,“ vzpomíná a dodává, že v Čechách se nové písně neprosazují lehce. „Poslali jsme první desku i do BBC. V roce 1993 nás pozvali do svého rozhlasového pořadu a následně jsme se dostali do radaru anglických vydavatelství,“ nastiňuje.

Jedno britské vydavatelství je nakonec skutečně oslovilo. „Vždycky jsme se inspirovali spíš anglickými nebo americkými hudebními směry. Bylo to, jako kdybychom hráli hokej a najednou se dostali do NHL,“ uvažuje Jan P. Muchow.

Jan P. Muchow byl hostem Radiožurnálu

Jak hodnotí hudební vkus Čechů? Proč se na jevišti necítí přirozeně? A jak vzpomíná na spolupráci při natáčení některých českých filmů? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Janem P. Muchowem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio