Aleš Loprais a Jan Říha

24. leden 2011

Jeden ze dvou pondělních hostů Radiožurnálu usedl v Ostravě, zatímco ten druhý si rozhlasová sluchátka nasadil přímo naproti Lucii Výborné v pražském studiu. Ve společném vysílání se závodník Aleš Loprais a reportér Jan Říha neocitli náhodou. Oba se totiž právě vrátili z Jižní Ameriky, kde skončil už 33. ročník legendární rallye Dakar.

Profesionální závodníci na straně jedné a lidé, kteří šetří celý život jen proto, aby si Dakar alespoň jednou zajeli. Na první pohled jde o nesourodou směsku, obě skupiny však k sobě navzájem a k Dakaru prostě patří.

Kořeny rallye Dakar totiž nesahají do dílen a kanceláří velkých automobilek, ale vedou přímo k dobrodruhovi Thierry Sabinemu. Ten se před lety rozhodl i ostatním automobilovým dobrodruhům zprostředkovat silný zážitek, jakého se mu dostalo, když se svou motorkou zabloudil v poušti. Zrodila se tak myšlenka závodu extrémně nebezpečného, ale i takového, v němž závodníci zjistí, na co skutečně mají.

Od roku 1979, kdy se pouštní závod jel poprvé, uplynulo už mnoho let. Hlavní dějiště se mezitím přestěhovalo z Afriky do Jižní Ameriky, to podstatné však zůstalo: dobrodružství, nebezpečí a snaha překonat sám sebe.

To, že poušť závodníkům nedává nikdy nic zadarmo, dokazuje i případ Aleše Lopraise. Ten letos na Dakaru vyhrál dvě etapy, v deváté se však dostavila veliká smůla. Kvůli technickým problémům se jeho posádce nepodařilo projet všemi kontrolními body na trase, což znamenalo vyloučení ze závodu. Přesto na závodnickou smůlu nenadává: „Je to podobné jako v životě. Člověk musí myslet na to, co se povedlo, a na to, co viděl, co zažil a s kým zajímavým se seznámil. Jinak by se totiž mohl utopit v pesimismu a už nikdy se na Dakaru neobjevit.“

Podle Jana Říhy se na rallye Dakar střetávají dva odlišné světy

Jak zdůrazňuje, rallye Dakar je celoroční dřina – vrcholný okamžik přitom trvá pouhých čtrnáct dnů. I když se pak nepovede a skončí předčasně, jako se to Aleši Lopraisovi stalo například letos, pozitivní dojmy převažují. Co dobrého si tedy letos z rallye odvezl? I to se od něj dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Lucie Výborná však položila otázky i svému druhému hostovi, Janu Říhovi, který přímo z místa závodu pravidelně informoval posluchače Radiožurnálu o dění na trase i v bivaku. Jak vlastně vypadá práce reportéra v tak netradičním prostředí? Poslouchejte celý rozhovor v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Alešem Lopraisem, Janem Říhou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio