Aleš Loprais a Jan Říha: Na Dakaru poznáte limity druhého člověka

25. leden 2013

Jak vnímá rallye Dakar reportér a jak závodník? A proč se o každém ročníku tohoto závodu tvrdí, že je nejtěžší? I nad těmito otázkami se zamyslel Aleš Loprais, pilot kamiónu Tatra, se kterým se moderátorka Lucie Výborná spojila po linkách do Ostravy, a reportér Radiožurnálu Jan Říha.

„Myslím, že jde hlavně o PR,“ zamýšlí se nad náročností rallye Dakar Aleš Loprais. Přiznává však, že každý ročník tohoto legendárního závodu je jiný. „Člověk si říká, že je připravený na všechno, ale nakonec ho vždycky něco překvapí,“ přiznává.

Z pohledu reportéra se ovšem jednotlivé ročníky začínají podobat. „Dakar v Jižní Americe je podobný, protože se dostáváme do stejných míst. Afrika měla větší výhodu, jezdilo se totiž na mnohem rozlehlejší oblasti,“ zamýšlí se Jan Říha.

Oba se však shodují v tom, že se na Dakaru projeví skutečná osobnost člověka. „Na rallye Dakar zjistíte své limity, hlavně v krizových okamžicích. Někdy se objeví momenty, kdy člověk psychicky vybouchne,“ popisuje Aleš Loprais, který stále zůstává věrný Tatře.

„Po loňské havárii jsem dostal nabídku od dvou týmů, a tak jsem měl možnost vyzkoušet jejich techniku, ale jméno Loprais je spojené se značkou Tatra,“ neskrývá Aleš Loprais patriotismus.

Lopraisova tatra odjíždí od cílové rampy

Jak se Aleši Lopraisovi spolupracuje s novým navigátorem? Proč se domnívá, že závod netvoří africké prostředí, ale především konkurence? A z jakého důvodu je Dakar návykovým závodem? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Alešem Lopraisem a Janem Říhou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio