Aleš Procházka nejen o MS v hokeji: Každý vyhrávat nemůže

28. květen 2013

O nedávno skončeném MS v hokeji se mluví jako o jednom ze tří nejhorších šampionátů od rozdělení federace. Někteří fanoušci se na to, co se ve Švédsku odehrálo, pokouší zapomenout, jiní volají po odvolání trenéra. „Hledat pachatele, když se něco nepovede, patří k místnímu folklóru,“ soudí v rozhovoru s Lucií Výbornou zkušený sportovní komentátor Aleš Procházka. „A trenér je vždy první na ráně.“

Fandíte hokeji a žádný ze zápasů české hokejové reprezentace si nenecháte ujít? Pak zatněte zuby a pojďte s námi oživit špatné vzpomínky. Nízká produktivita završená nízkým počtem vstřelených branek a vypadnutí ve čtvrtfinále. Takový je účet českých hokejistů, který si přivezli z hokejového mistrovství světa ve Stockholmu.

Hokejové MS zkrátka ukázalo, že žádný z papírových favoritů nikdy nemá nic jisté. A přestože má české ohlédnutí za letošním šampionátem hodně kyselou příchuť pro každého, kdo se o hokej zajímá, Aleš Procházka je smířlivý: „Když se něco nepovede, člověk to prožívá. Už je to však zařízeno tak, že každý vyhrávat nemůže. A to je na sportu pěkné i ošklivé zároveň.“

Sport s sebou vždy přichází spoustu emotivních okamžiků – ať už jde o zlaté momenty, nebo pády až na dno. A jak Aleš Procházka neskrývá, ani sportovní komentátor se často neubrání emocím. „Já osobně například velice silně prožíval zklamání při hokejovém MS 2004 v Praze, kdy naši ve čtvrtfinále prohráli s Američany na sólové nájezdy před vyprodanou arénou. Rozhodně jsem však nevolal po odstoupení trenéra,“ usmívá se.

Aleš Procházka, rozhlasový sportovní komentátor

A naopak – jaký je jeho největší „zlatý okamžik“? Nagano, odpovídá bez zaváhání. Jak vlastně rozhlasový matador na veleúspěšné olympijské hry vzpomíná a co říká třeba o jejich velké hvězdě Dominiku Haškovi? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Aleš Procházka však v rozhovoru s Lucií Výbornou přiblížil třeba i to, jak se vlastně změnila sportovní žurnalistika v uplynulých desetiletích. A dočkáte se samozřejmě i veselých příhod z natáčení!

Záznam celého rozhovoru s Alešem Procházkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio