Alexander Katsapov: Baletní škola? Tančil jsem šest hodin denně

Balet je především dřina a její výsledek se pak zúročí na jevišti, naznačil ve vysílání Dopoledního Radiožurnálu Alexander Katsapov, první sólista baletu Národního divadla v Praze. Jan vypadá ruská baletní škola? A proč je dnes rád za sadistického učitele? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

„Každá baletní škola je tvrdá,“ domnívá se Alexander Katsapov, který vystudoval ruskou baletní Akademii A. Vaganové. V 10 letech tančil přibližně šest hodin denně. „Začínali jsme v osm hodin ráno a končili v šest večer. Samozřejmě s přestávkami,“ vzpomíná s tím, že někdy došlo i na pláč.

„Měli jsme sadistického učitele, který nás házel na zem a roztahoval nohy,“ zmiňuje a dodává, že právě tento učitel neměl slitování a neohlížel se ani na vrozené dispozice. „Jsem docela rád, že to takhle dělal,“ uznává Alexander Katsapov.

V dětství doufal, že bude tancovat až do 50 let. V současné době si však snaží vybírat repertoár podle svého věku. „Tělo přestává poslouchat,“ přiznává. „A když to víte, začnete cítit nejistotu na jevišti,“ pokračuje ve vysvětlování.

Alexander Katsapov si prý vybírá role podle svého věku

Koho považuje za své taneční vzory? Jaký je rozdíl mezi baletními soubory v Rusku a Česku? A jak se žije v manželství s baletkou? Také na to se ptala moderátorka Lucie Výborná. Odpovědi si můžete poslechnout díky audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Alexanderem Katsapovem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio