Alice Barbara Laurent, dentální hygienistka

2. listopad 2012

Chrup o nás vypovídá možná víc, než tušíme a než jsme ochotni si přiznat. Přemýšlíte o tom, jak vlastně dosáhnout krásného a zářivého úsměvu? Zajímalo to i Lucii Výbornou v rozhovoru s dentální hygienistkou Alicí Barbarou Laurent.

Uvažujete o vybělení zubů? Pak byste si nejprve měli být stoprocentně jisti, že jsou vaše zuby skutečně čisté a umíte o ně dobře pečovat. „První je zdraví, pak teprve na řadu přicházejí kosmetické úpravy,“ upozorňuje Alice Barbara Laurent, dentální hygienistka.

Nejsou-li zuby důkladně očištěné od plaku a zubního kamene, nepomůžou jim ani sebedražší přípravky na vybělení zubů. „Zub je kryt povlakem a zubním kamenem. Gel nebo pasta tak nedosáhnou k místům, která je třeba vybělit,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Bělostné zuby však jsou pouze jedním z indikátorů toho, jak o svůj chrup dokážete pečovat. Primární totiž vždy musí být jejich zdraví. „Povlak na zubech přináší paradentózu a zubní kaz,“ upozorňuje odbornice. „Starat se o zuby má smysl, jde o jejich zdraví.“

V tom, jak naše zuby vypadají, samozřejmě hraje svou roli i dědičnost. Ovšem pouze do určité míry. „Když budete dvakrát denně pečlivě odstraňovat plak ze zubů, budete mít do konce života zdravé zuby,“ slibuje Alice Laurent. „Problémem však je, že v současné době lidé s dentální hygienou začínají dost pozdě.“

Dentální hygienistka Alice Barbara Laurent a Lucie Výborná

Co všechno vlastně její profese obnáší? Jak moc Češi zanedbávají zubní prevenci? Jakou roli může hrát kvalita chrupu během přijímacího pohovoru? A jak hodně se od sebe liší přístup amerických a českých lékařů k pacientům?

Záznam celého rozhovoru s Alicí Barbarou Laurent a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio