Amerika Donalda Trumpa? Menšiny se znovu bojí o svou budoucnost, říká zpravodajka Kabrhelová

15. srpen 2017

Začínala v roce 2008 jako zpravodajka v Moskvě, aby nakonec skončila jako zpravodajka Českého rozhlasu v USA. A může tak udělat zajímavé srovnání. „Amerika a Rusko jsou dvě strany téže mince. Jsou velké, mají podobné rysy a charakteristiky, pokud jde o takzvanou bariérovou mentalitu. Na druhou stranu v oblasti politiky jsou samozřejmě dost odlišné,” hodnotí.

Lenka Kabrhelová zažila Ameriku za Baracka Obamy i za Donalda Trumpa. I proto říká: „Spojené státy jsou dnes velice hektické. Lidé dokonce říkají, že se toho děje tolik, že už to nestíhají sledovat,” popisuje.

A různí lidé v Americe k záplavě zpráv přistupují různě. „V místech, kde měl velkou volební podporu Donald Trump, vám řeknou napříkald to, že žádnému vyšetřování nevěří, naopak ve velkých městech je společnost velmi zpolitizovaná. Ve Washingtonu se o politice baví i lidé ve frontě na kávu,” říká.

Amerika se sice za posledních několik měsíců změnila, Donald Trump, tedy muž, který u počátku všech změn stál, ale zůstává stejný. Alespoň to říká Lenka Kabrhelová. „Znovu a znovu dělá věci, které dělal i dříve a které ho dokonce mohly stát politické body - podívejte se třeba na jeho Twitter,” poukazuje.

Jeden ze smazaných tweetů Donalda Trumpa

Navzdory tomu americký prezident určité ústupky udělal - například když teď na nátlak veřejnosti po několika dnech odsoudil bělošské extremisty, kteří vyvolali víkendové násilnosti ve Virginii. A onen veřejný tlak byl skutečně velice silný. „Dokonce i republikáni veřejně prohlašovali, že je nepřijatelné, aby ve městech řádily extremistické skupiny.”

Americká společnost se tak podle ní znovu ocitla v bodě, ve kterém se nacházela krátce po Trumpově zvolení: „Lidé jiné barvy pleti, menšiny nebo lidé se zelenými kartami se začínají znovu obávat o svou budoucnost.”

autor: als
Spustit audio