Anežka Drahotová se připravuje na olympiádu v Riu: Na závody se vždy těším, nestresuji se

12. květen 2016

Za rok prochodí – včetně tréninku – na čtyři páry bot. Chodkyně Anežka Drahotová se stala juniorskou mistryní světa, už také brala bronz z evropského šampionátu dospělých a je nadějí na olympiádu v Riu. Nyní ji ale čeká poslední fáze doléčení nohy, a při té příležitosti chce složit maturitní zkoušky.

Jaké panují vztahy mezi chodci a běžci? „Chůze není nejpopulárnější mezi atlety, dodnes si ze mne dělají třeba vrhači legraci, ale beru to,“ říká s úsměvem v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Pro vytrvalost má určité předpoklady, proto je její doménou 20kilometrová trať. A co se týče taktiky, tak ta je v chůzi různá, ale platí pravidlo, že v polovině trati začíná závod. „Když člověk tahá startovní pole za sebou, tak ho to unaví,“ vysvětluje s tím, že důležité je také umět se soustředit, myslet na to, že musí šetřit síly.

Přiznává také, že každý vytrvalec cítí každý gram, ona se ale v 17 letech se přiblížila k hranici anorexie. „Díky trenérovi a paní psycholožce Sládečkové se mi to daří, váha je pro mne věčné téma, ale v posledních letech se mi už daří korigovat,“ přibližuje.

Čtěte také

Na tento druh sportu člověk také musí být psychicky odolný, panuje tlak okolí, pochvaluje si ale, že před závody netrpí nervozitou – mnoho lidí se obává o svůj výsledek, ale o to nejde. „Pořád by tam mělo být, že člověk to dělá pro radost,“ vyzdvihuje s tím, že se na každý závod těší.


Anežka Drahotová se specializuje na chůzi, účastní se ale také běžeckých závodů a cyklistiky. V roce 2014 se stala juniorskou světovou rekordmankou v chodeckém závodě na 10 km. Na ME dospělých v Curychu získala bronz v chůzi na 20 km.

V Riu bude startovat až v půl sedmé večer, takže počítá s tím, že v den závodu to nebude jednoduché. „Na trať navíc pojedou s předstihem, takže se bude potřeba zklidnit, nestresovat se, ale myslet na závod,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio