Angelika Pintířová a Evangelista Motáňová

22. prosinec 2011

Ve čtvrtek byly hosty Radiožurnálu řádové sestry Angelika Pintířová a Evangelista Motáňová z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. I ony se staraly o Václava Havla. Jak na něj vzpomínají? A čím se vlastně boromejky zabývají?

„Zúčastnila jsem se včerejšího smutečního průvodu a nejvíc na mě zapůsobil jeho klid. V průvodu jsem také viděla spoustu mladých lidí, což mě potěšilo,“ ohlíží se za včerejšími událostmi sestra Angelika. „Starost o Václava Havla byla naše dobrovolná služba, splácení občanského dluhu,“ dodává.

„Péči o Václava Havla jsem brala jako vyznamenání a poctu,“ přiznává sestra Evangelista.

„Cítila jsem, že stojím před velkým člověkem, který je dobrý, laskavý a tolerantní. Díky němu jsem si uvědomila, že právě pokorní lidé dávají druhým pocit ocenění,“ uvažuje s tím, že její obdiv si Václav Havel zasloužil svou vyrovnaností, s níž nesl zájem veřejnosti.

souhrn zpráv k úmrtí prezidenta Václava Havla

Boromejky pečují nejen o nemocné a seniory, ale pomáhají také například drogově závislým, mají vlastní nemocnice i hospice.

„Staráme se také o boromejky pokročilého věku. Pacientům dáváme nejen zdravotní, ale také lidskou pomoc,“ popisuje sestra Evangelista. „Často do své činnosti zapojujeme klientky vězeňské služby, s nimiž mám velmi dobré zkušenosti,“ připomíná.

Sestra Evangelista mluvila o náplni své služby

Na konci se rozhovor stočil opět k Václavu Havlovi. Jak snášel zdravotní obtíže? A které momenty uvíznou sestrám Angelice a Evangelistě navždy v hlavě? Nejen to se dozvíte z audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Angelikou Pintířovou, Evangelistou Motáňovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.