Antarktický vir chytí a nepustí. To kouzlo sepjetí s přírodou jinde nezažijete, říká geoložka Jitka Míková

13. duben 2017

Málokterý film ukázal Antarktidu, tajemný a vzdálený kontinent, v takovém světle jako oscarový snímek Putování tučňáků. Nyní, o dvanáct let později, natočil režisér Luc Lacquet jeho pokračování. „Antarktida vás vezme za srdce,” slibuje geoložka Jitka Míková.

Film Putování s tučňáky sleduje příběh vědce, který v Antarktidě hledá informace o změnách obsahu oxidu uhličitého v ovzduší. Přitom zjišťuje, jak zásadní má člověk vliv nejen na Antarktidu, ale i na celou Zemi.

„Vyprávění má přitom srozumitelnou formu. Poselství o tom, že naše činnost na Zemi nezůstává bez následků, je pochopitelné pro všechny,” dodává geoložka Jitka Míková, která snímek Putování tučňáků v Česku spoluuváděla.

Podívejte se na celý rozhovor.

Antarktické kouzlo chytne za srdce

Sama Míková mé za sebou dvě vědecké expedice na antarktické výzkumné polární stanici. Mapovala způsob, kterým zvětrávají horniny na ostrově Jamese Rosse.


Antarktida člověka vezme za srdce. Říká se tomu antarktický vir: 90 % lidí, kteří se tam dostanou, se chce vrátit, nikde jinde totiž nezažijete takový pocit sepětí s přírodou a zároveň odloučenosti od lidské civilizace.JITKA MÍKOVÁ

„Ostrov Jamese Rosse představuje unikátní přírodní laboratoř, jde totiž o největší odledněné území v Antartidě. Je možné tam sledovat, za jak dlouho po ústupu ledovce začnou horniny zvětrávat, což je podmínka pro to, aby území mohlo kolonizovat život.”

Antarktida, to jsou především odstíny šedé a hnědé. „Přesto má antarktická krajina neuvěřitelné kouzlo,” neskrývá geoložka.

Jak vypadá práce vědce na místech, kam téměř nevkročila lidská noha? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Poslechněte si ho v iRadiu.

autor: als
Spustit audio