Antibiotika v mléce, sója místo masa, dietní kuřecí. Jana Dostálová vyvrací mýty o jídle

Kuřecí nemusí být vždy dietní, připomíná odbornice - Foto: Stock Exchange

Kuřecí nemusí být vždy dietní, připomíná odborniceFoto: Stock Exchange

Víte, která potravina je pro naše zdraví nejhorší? Jana Dostálová z VŠCHT se podobnému hodnocení vyhýbá. Nejlepší by podle ní bylo, kdybychom jedli méně a více se hýbali. Existují však potraviny, které nás můžou ohrožovat. Možná vás překvapí, že je mezi nimi i sýr.

Jana Dostálová, která se zabývá chemií a analýzou potravin, varuje především před velkým příjmem jednoduchých cukrů a soli. 

 

Rozhovor s Janou Dostálovou z VŠCHT, která se zabývá chemií a analýzou potravin, o soli a cukru v potravinách a také o mýtech, které o některých potravinách často kolují. Moderuje Lucie Výborná.

Vložit na svůj web

„Přijímáme téměř dvojnásobek doporučeného množství cukru,“ varuje. Ve většině případů se jedná o skrytý cukr, který dostáváme do těla pitím limonád nebo džusů. 

„Jen samotný džus obsahuje 10 % cukru, to je 50 gramů na půl litru,“ zdůrazňuje. Přitom bychom prý měli denně přijmout maximálně 60 gramů cukru. „A to není doporučená dávka. Bez jednoduchých cukrů bychom se téměř obešli,“ dodává Jana Dostálová. 

Čtěte také: Pavel Maurer: Tohle alarmující svědectví zboří spoustu mýtů o zdravé stravě

Jana Dostálová mluvila o kvalitě potravin - Foto: Šárka Ševčíková

Jana Dostálová mluvila o kvalitě potravinFoto: Šárka Ševčíková

Dalším rizikem pro naše zdraví je vysoký příjem kuchyňské soli. Soli přitom nejsou jen v uzeninách. „Vysoký obsah mají i některé sýry, třeba plísňové nebo bílé, kde najdeme až 5 nebo 6 % soli,“ zdůrazňuje Jana Dostálová. Proto bychom se podle ní měli učit méně solit. „Kojencům do jednoho roku se nesolí. A pak děti najednou dostanou hranolky a objeví kouzlo slané chuti,“ připomíná. 

Jana Dostálová v rozhovoru s Lucií Výbornou navíc vyvrátila některé časté mýty, které o potravinách kolují. Velmi sporné je například kuřecí maso. Mnozí mají za to, že jde o dietní bílkovinu, jiní se ho obávají kvůli údajným antibiotikům, které prý obsahuje. 

Je kuřecí skutečně dietní?
Záleží, jakou část si naložíte na talíř. „Kuřecí stehno může mít někdy až 17 % tuku, zatímco libová vepřová kýta ho má do 10 %,“ konstatuje Jana Dostálová.

„Když kuřecí srovnáme z hlediska železa s hovězím, hovězí ho má více a jeho využitelnost je dobrá. Hovězího se bohužel konzumuje čím dál méně,“ lituje Jana Dostálová. 

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.  

Autor:  Šárka Ševčíková  (šše)
Pořad: Host Radiožurnálu  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí-neděle 10:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace