Antibiotika v mléce, sója místo masa, dietní kuřecí. Jana Dostálová vyvrací mýty o jídle

16. leden 2015

Víte, která potravina je pro naše zdraví nejhorší? Jana Dostálová z VŠCHT se podobnému hodnocení vyhýbá. Nejlepší by podle ní bylo, kdybychom jedli méně a více se hýbali. Existují však potraviny, které nás můžou ohrožovat. Možná vás překvapí, že je mezi nimi i sýr.

Jana Dostálová, která se zabývá chemií a analýzou potravin, varuje především před velkým příjmem jednoduchých cukrů a soli.

„Přijímáme téměř dvojnásobek doporučeného množství cukru,“ varuje. Ve většině případů se jedná o skrytý cukr, který dostáváme do těla pitím limonád nebo džusů.

„Jen samotný džus obsahuje 10 % cukru, to je 50 gramů na půl litru,“ zdůrazňuje. Přitom bychom prý měli denně přijmout maximálně 60 gramů cukru. „A to není doporučená dávka. Bez jednoduchých cukrů bychom se téměř obešli,“ dodává Jana Dostálová.

Čtěte také

Dalším rizikem pro naše zdraví je vysoký příjem kuchyňské soli. Soli přitom nejsou jen v uzeninách. „Vysoký obsah mají i některé sýry, třeba plísňové nebo bílé, kde najdeme až 5 nebo 6 % soli,“ zdůrazňuje Jana Dostálová. Proto bychom se podle ní měli učit méně solit. „Kojencům do jednoho roku se nesolí. A pak děti najednou dostanou hranolky a objeví kouzlo slané chuti,“ připomíná.

Jana Dostálová z VŠCHT, která se zabývá chemií a analýzou potravin

Jana Dostálová v rozhovoru s Lucií Výbornou navíc vyvrátila některé časté mýty, které o potravinách kolují. Velmi sporné je například kuřecí maso. Mnozí mají za to, že jde o dietní bílkovinu, jiní se ho obávají kvůli údajným antibiotikům, které prý obsahuje.


Je kuřecí skutečně dietní?
Záleží, jakou část si naložíte na talíř. „Kuřecí stehno může mít někdy až 17 % tuku, zatímco libová vepřová kýta ho má do 10 %,“ konstatuje Jana Dostálová.

„Když kuřecí srovnáme z hlediska železa s hovězím, hovězí ho má více a jeho využitelnost je dobrá. Hovězího se bohužel konzumuje čím dál méně,“ lituje Jana Dostálová.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.