Antikoncepce nevadí. Ale neodkládejte těhotenství ke 40. A muži, nekuřte! radí odborník pro léčbu neplodnosti

18. srpen 2015

Touha po dítěti je základní vlastností člověka – podobně jako ostatní živočichové jsme tak naprogramovaní. Ale co dělat, když čápi neplní plán? Na řadu přichází reprodukční medicína, která udělala velké kroky dopředu. Alespoň to říká přednosta brněnské Kliniky pro léčbu neplodnosti a ženských nemocí Zdeněk Malý.

Co všechno obor, kterým se zabývá, umí? Například vylepšování a zásahy do DNA jsou zatím experimenty a bude ještě léta trvat, než budeme moci z genu vytáhnout potencionální nemoci. „Ale všechny takovéto vynálezy se dají lehce zneužít, obávám se, že to bude i v této oblasti,“ podotýká.

Legislativa v oblasti asistované reprodukce je liberální a co je rutinní medicínou, tak je vše povoleno – lze používat darované buňky a darovaná vajíčka. „V této oblasti medicína nemá zásadní limity,“ podotýká. A je možné vybrat si chlapečka nebo holčičku? „Tak selekce pohlaví možná není, ačkoliv to medicína umí,“ upozorňuje.

Čtěte také

Mužům nejvíce škodí kouření

V případě neplodnosti je na klinice přítomen zejména mužský faktor – nejvíce vadí kouření, které si přitom muži mohou odepřít. „Vědí to, ale přesto to nerespektují,“ upozorňuje. A co se týče žen, tak zásadním faktorem, který souvisí s tím, že je pacientů v reprodukční medicíně stále více, je věk.


Bílá rasa žije v absolutním blahobytu proti zbytku světa, ale platíme stresem, vidíme, že kvalita spermií u mužů skutečně klesá

„Nedá se říci, že jsou léky, které bude žena používat a otěhotní jako malina,“ odpovídá na otázku související s úspěšností umělého otěhotnění. Důležité je neodkládat těhotenství ke čtyřicítce. „Ženy chtějí být samostatné a nezávislé, ale neuvědomují si, že organismus mají naprogramovaný stejně jako jejich babičky,“ podotýká s tím, že komplikace spojené s těhotenství po 40 jsou vyšší.

„Nejde jen o to otěhotnět, ale také dítě donosit a porodit,“ vysvětluje. A co se týče hormonální antikoncepce, u té podle něj není prokázáno, že by měla na otěhotnění neblahý vliv.

Zdeněk Malý

„Ale věk ubíhá a v tom slastném nicnedělání žena zjistí, že jí je 39, vysadí antikoncepci a pak může být problém. Ten by možná byl, i kdyby antikoncepci nebrala – oddalují se plodná léta,“ vysvětluje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.