Antilopy Derbyho jsou nádherná a majestátní zvířata, říkají dívky, které se podílejí na jejich záchraně

23. červenec 2016

Dlouhé, téměř rovné rohy, jakoby stočené do vývrtky a úzké, svislé a světlé pruhy na bocích – to jsou hlavní rysy největší antilopy na světě, antilopy Derbyho. A hlavně o těchto antilopách je rozhovor Patricie Strouhalové s Markétou Grúňovou a Pavlou Jůnkovou Vymyslickou. Obě totiž pracují na záchraně těchto kriticky ohrožených zvířat.

Jezdí už delší dobu do Senegalu a jak shodně říkají, ještě se nesetkaly s žádným významnějším rizikem. Segenal je podle nich jedna z nejbezpečnějších afrických zemí a nesetkaly se ani s předpojatostí vůči bělochům. „Pracujeme tam už od roku 2000 a je potřeba za námi vidět výsledky. A těch jsme dosáhly velkou měrou zásluhou senegalské populace, která je až z 97 % muslimská,“ říká Markéta Grúňová.

I když do Afriky jezdí už delší dobu, stejně si dávají pozor na hygienická a zdravotní pravidla, která jsou běžná v zemích třetího světa. „Co se týče Senegalu, tam je to o něco bezpečnější. Dají se tam vyčistit zuby v běžné vodě, obzvlášť v rezervacích, ale v Dakaru ta pravidla stále dodržuju a dávám si na to pozor. Mám dost zkušeností od lidí, kteří si na to pozor nedali, a takhle dopadnout nechci,“ varuje Pavla Jůnková Vymyslická.


Pruhy na bocích antilopy Derbyho jsou něco jako lidské otisky prstů. Neexistují dvě antilopy, které by měly pruhy úplně identické. Je to unikátní znak pro každou antilopu a podle těch pruhů se ve stádech orientujeme a identifikujeme každé jednotlivé zvíře. PAVLA JŮNKOVÁ VYMYSLICKÁ

Jak vypadá rezervace, ve které působí? „Jedná se o savanu a jezdíme tam většinou v období sucha, kdy to prostředí bývá žlutozelené, představte si několik druhů akácií, občas nějaký baobab nebo baobabový háj – to je rezervace na východ od Dakaru. Pracujeme ještě v jedné na samém jihu země, ta je vlhčí a zelenější, má větší diverzitu rostlin a je daleko podobnější přirozeného prostředí západnímu druhu antilopy Derbyho, což je národní park Niokolo-Koba,“ popisuje Markéta Grúňová.

Ta antilopu Derbyho charakterizuje jako majestátní zvíře. „Kdybych vám ten vjem měla zprostředkovat, tak si představte, že vidíte srnku a tu znásobte 3x. Když se postavíte a budete se dívat proti sobě, tak se budete dívat zhruba do úrovně kohoutku samce, a když bude velký, tak přes něj neuvidíte. Spirálovitě zatočené rohy jí dodávají na majestátnosti a její pruhy jsou nejen krásné, ale pro nás jsou hrozně důležité, protože umožňují zvířata identifikovat,“ říká Markéta Grúňová.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio