Argentinci si každý rok vyprotestují 30 % k platu, říká česká bohemistka

„Státní bankrot je proces, ke kterému nedochází ze dne na den, není to neočekávané a lidé se na něj připravují,“ říká česká hispanistka a bohemistka Hana Hanušová, která bankrot Argentiny zažila už před 13 lety. Jak nyní budou Argentinci reagovat? „ Protesty jsou v Argentině neustále, ať už na podporu režimu, nebo proti němu,“ vysvětluje v rozhovoru s Patricí Strouhalovou.

„Argentinci si každý rok vyvzdorují 30 procent přídavků k platu. Jsou jiní než my,“ vysvětluje Hana Hanušová. Podobně hořce jako státní bankrot prožívali prohrané finále ve fotbalovém MS. „Do fotbalu jako do životní filozofie dávají obrovské naděje,“ vysvětluje.

V Argentině, kde začala žít po padesátce, se cítí šťastná a našla tam obrovské souznění. „Argentina je přistěhovalecká země. Sami Argentinci o sobě říkají, že přišli s lodí. Museli zemi vybudovat s indiány,“ nastiňuje. To však nebylo jednouché, protože indiáni žili ve svých komunitách s jinými hodnotami, neznali vděčnost a měli také jiné hospodářství. „Argentinci je museli ze svého způsobu života vytěsnit,“ dodává.

Indián nežádá, neprosí ani neděkuje, říká etnolog Mnislav Zelený

A proč má na třicet tisíc lidí v Argentině české kořeny? „Jižní Amerika neměla kvóty na přistěhovalectví, přispěli k tomu také placení agenti, kteří hledali nové osídlence a kolonisty,“ říká s tím, že do země začali jezdit z bývalého Československa nejenom velice vzdělaní lidé, ale také zemědělci.

Jak bude Argentina prožívat státní bankrot? Proč jsou Argentinci na svou zemi hrdí? A jak vypadá tamní krajanská komunita? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio