Aristokrat i predátor. Ondřej Havelka představuje svůj režijní debut, romantický thriller Hastrman

16. duben 2018

Hraje, zpívá, tančí… a teď začíná dělat i do filmu. Oblíbený swingový hudebník Ondřej Havelka představuje svůj filmový debut: romantický thriller Hastrman. V hlavní roli se objeví herec Karel Dobrý, a jak Ondřej Havelka v rozhovoru s Lucií Výbornou slibuje, máme se na co těšit.

Člověk ve zvířeti, zvíře v člověku. To je motto nového českého filmu, který si svou slavnostní premiéru odbude už 19. dubna. „V každém z nás je zvíře,“ shrnuje Ondřej Havelka. „Pak už jen záleží, do jaké míry to je nebezpečný a nezvladatelný predátor…“

Film Hastrman získal za rok 2018 celkem 10 nominací na Českého lva. Podívejte se na kategorie, ve kterých o ceny bojuje. O vítězích se rozhodne 23. března 2019.

Hastrmana Ondřej Havelka natočil podle dvoudílného románu Miloše Urbana, který si právě za toto dílo v roce 2002 vysloužil Magnesii Literu. Nápad na film se v hlavě Miloše Havelky zrodil jen o dva roky později. Přesto film pod jeho režijní taktovkou málem nevznikl.

„Zjistil jsem, že filmová práva už získala ostravská televize, a to na deset let. Myslel jsem tedy, že je to ztracené. Po pěti letech ale o práva přišli, měli totiž povinnost začít natáčet, což nestihli. Práva jsem tak získal na druhý pokus, po pěti letech,“ usmívá se.

Aristokrat i zvíře

Natáčení Hastrmana

Hlavní roli si v romanticky laděném thrilleru zahraje Karel Dobrý. Ten se prý pro roli hastrmana doslova narodil. „Hledal jsem představitele s aristokratickou noblesou. Zároveň bylo nutné, aby se ve svém projevu dokázal proměnit ve zvíře,“ popisuje Ondřej Havelka.

Film diváky zavede na vesnici 30. let 19. století, kdy se baron de Caus (Karel Dobrý) vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z dalekých cest, aby na svém panství pracoval na obnově rybníků. Jako moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Ale zřejmě i díky tomu ho zaujme dcera místního rychtáře, která revoltuje proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů…

autoři: lvb , als

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.