Atletka Dana Zátopková a fyzioterapeut Miloš Barna

13. květen 2012

V neděli se posluchači mohli pomyslně přesunout na Staroměstské náměstí. Právě v centru Prahy se již tradičně konal Prague International Marathon a Radiožurnál byl u toho spolu se slavnou českou oštěpařkou Danou Zátopkovou. Povídal si s ní moderátor Václav Žmolík.

„Žasnu, kam se tradice pražského maratónu posunula,“ popsala své dojmy a zavzpomínala na tréninky, během nichž se věnovala také běhu. „K oštěpu jsem přešla z házené, v níž se hodně běhá. Vytrvalostní běhy jsou však něco naprosto jiného,“ soudí.

K usilovnějšímu běhání se Dana Zátopková dostala díky svému manželovi, jímž byl vytrvalostní běžec Emil Zátopek. „Když člověk běhá na delší tratě, pozná, co je za lahůdku běhat v lese pro potěšení a pro zdraví,“ vysvětluje. Zároveň si vybavuje dobu, kdy ji manžel k běhání doslova nutil. „Ne, že bych se nechtěla hýbat, ale byla jsem zvyklá běhat trochu jiným způsobem,“ zamýšlí se. „Indiánský běh lesem mi vyhovoval víc,“ dodává.

Úspěchy Emila Zátopka podle Dany Zátopkové Čechy v 50. letech k běhu příliš nemotivovaly. „Dnes mají lidé lepší vztah ke sportu obecně, ale i k běhání. Uvědomili si nejspíš, že zapomínají, na co mají nohy,“ uvažuje. „Technologie se rozvíjí, a proto je třeba dbát na své tělo,“ připomíná.

Pozvání do speciálního studia na Staroměstském náměstí přijal kromě Dany Zátopkové také fyzioterapeut Miloš Barna. Moderátor Václav Žmolík se ho ptal, jak by měl běžec pečovat o své zdraví. Jak se vyhnout například natržení svalu? A jakým způsobem dnes funguje sportovní medicína? To se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Danou Zátopkovou a Milošem Barnou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio