Bajkeři nejsou jen pro teenagery, poznají se v nich i jejich rodiče, říká producent Tomáš Vican

17. říjen 2017

Dokud vinař nemá hrozny bezpečně uložené ve sklepě, jako by je neměl. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká zkušený moravský vinař a mimo jiné i televizní a filmový producent Tomáš Vican. „Hroznům toho hrozí celá řada: od plísní přes špačky po krádeže,“ říká.

Tomáš Vican je nejen vinař, ale i člověk, který se vyzná v marketingu a ekonomii a dokázal vše spojit do jediného balíčku. Svou lásku s vínem tak dokonale provázal i s uměním ho dobře prodávat.

Právě tak vznikl jeho první film Bobule. „Nejprve to měl být seriál o víně, pak jsem zjistil, že seriál je běh na delší trať, seriál Vinaři tak vznikl až později, připomíná další svůj „vinařský“ počin.

Jeho nejnovějším filmem jsou Bajkeři. A stejně jako Bobule nebo Vinaři vyprávěly o lásce k vínu, v Bajkerech se svěřuje se vztahem ke světu viděnému ze sedla kola. „Od jara do podzimu je pro mě kolo naprosto zásadní, říká.

Bajkeři: pro rodiče i jejich děti

Při natáčení filmu, který Tomáš Vican produkuje, měli všichni na mysli jedno: pobavit diváky, kteří mají rádi českou přírodu a léto, a to bez ohledu na věk. A to přestože se komedie Bajkeři tváří jako v prvé řadě „teenagerská.

„Vycházeli jsme z reality kolem nás. Mám osmnáctiletého syna, kolem kterého jsem viděl řadu lidí, kteří se orientují pouze na sociální sítě. To je realita. Proto jsme příběh postavili na reálné situaci, v níž se budou vidět jak teenageři, tak jejich rodiče.

Na začátku filmu se tak divák seznámí se třemi hrdiny: mladým youtuberem, hráčem počítačových her a mladým mužem, který má sice na Facebooku sedmnáct přítelkyň, ale naživo ani jednu. Na nátlak rodičů jsou donuceni vydat se pod vedením Davidovy „macechy“ Terezy na dvousetkilometrový cyklovýlet. S překvapením zjišťují, že tam venku je skutečný svět.

autor: als