Bára Hrzánová: Divadlo hraji kvůli děkovačce

13. duben 2016

Lidé si zaplatí lístek, stráví v divadle dvě až tři hodiny svého času, energie proudí tam a zpět, a tento rituál je potřeba dokončit. „Děkuji lidem, že tam se mnou byli, a oni mi to vracejí,“ vysvětluje herečka Bára Hrzánová. Mistrem děkovaček byl například herec Josef Kemr – nejenom na něj vzpomíná v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Nejnověji hraje v Divadle Kalich postavu paní Baumanové ve francouzské komedii Začínáme končit – hře o vztazích mezi muži a ženami a o plynutí času. Původně bylo dílo napsané pro dvě herečky, které hrají jednu postavu – starší i mladší. Bára Hrzánová ale hraje obě dvě. „Takhle je to daleko zajímavější a skutečnější,“ podotýká.

V zákulisí se rychle líčí, vyměňuje si paruku, šaty, gerderobky ji pomáhají – taková formule 1, popisuje s úsměvem.

A jak herci řeší základní otázku: kdo vlastně jsem? Léta trvá, než se člověk propracuje na těžké dno. „Kdyby si položili otázku, jaký jsem opravdu člověk, nikoliv jak mne vidí ostatní, tak by si ušetřili mnoho nešťastných chvil do budoucna,“ vysvětluje s tím, že pokud otázku s klady i zápory člověk vyřeší, tak může svobodně dýchat.

Čtěte také

Ráda vzpomíná na herce Josefa Kemra – do Národního divadla nastoupila rovnou po škole, a první hru hrála právě s ním. „Přijal mne do své smečky, po představení jsme seděli hodiny a hodiny v klubu, pak mne vozil domů na Prosek,“ vzpomíná.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio