Barevné a veselé hry, na kterých nebude chybět samba. Tak vidí olympijské hry v Riu zpravodaj David Koubek

Už za pár hodin budou slavnostně zahájeny 31. letní olympijské hry v brazilském Riu de Janeiru. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Brazílii Davida Koubka budou hry veselé, barevné a na zahajovacím ceremoniálu určitě nebude chybět samba.

Olympijské hry by také měly být levnější, ale ne chudší. Větší protesty byly v Brazílii před mistrovstvím světa ve fotbale než před chystanou olympiádou, což je podle Koubka zvláštní, protože ekonomická krize se tehdy ještě tolik neprojevovala. „Podle propočtů jsou olympijské hry v Riu levnější než ty v Londýně a určitě i než v Soči a Pekingu. Peněz se v Brazílii nedostává na jiné věci, ale olympijské hry nevyjdou daňového poplatníka zas až na tolik,“ říká David Koubek.

Samotné Rio de Janeiro se v posledních měsících proměnilo. Brazilci jsou sice podle Davida Koubka mistři v dodělávání „za 5 minut 12“, ale v Riu už jezdí metro, které se pyšní nejdelším tunelem raženým mezi dvěma stanicemi ve skále, fungují autobusové koridory, v centru Ria jezdí moderní tramvaj a velmi se změnila přístavní čtvrť, kde bude i olympijská fanzóna.

Ekonomická situace Brazilců a Brazílie ale není příliš dobrá. Jak vysvětluje Koubek, země spoléhá na vývoz komodit (kávy, sóji, kukuřice a podobně) a když jejich cena na trhu poklesne, poklesne i příjem země. „Brazilcům přijde, že tento svátek je pro ně v televizi a ne přímo na stadionech – tam půjdou cizinci a ti bohatší.“


Pořád mě překvapuje, jak jsou Brazilci veselí, vstřícní, jak se radují ze života, i když to mnozí z nich nemají vůbec jednoduché oproti tomu, co mají lidé v České republice. S pokorou k životu a zároveň radostí prožívají běžné radosti i strasti svého života a já si myslím, že pokud si toto svět z Brazílie odnese, tak to bude jedině dobře. DAVID KOUBEK

Díky desetitisícům příslušníků armády i bezpečnostních sil je podle Davida Koubka v Riu bezpečno, i když kriminalita se zcela odstranit nedá. Úřady také ubezpečují, že riziko nákazy virem zika je teď v zimním období malé – dochází k poklesu, stejně jako u nákazy horečkou dengue, kterou přenáší stejný druh komára. I tak ale doporučují repelent a platí varování, aby těhotné ženy do Brazílie nejezdily.

V Brazílii najdeme i české stopy, ať už se jedná o 3 města pojmenovaná po Janu Antonínu Baťovi – Bataypora, Bataguassu a Batatuba, která tu spolu se dvěma továrnami na obuv založil, nebo o muže s českými kořeny Juscelino Kubitscheka de Oliveira, který byl od roku 1956 do roku 1961 dokonce brazilským prezidentem. Aktivní je tu i Klub českých turistů, který kolem Bataypory, kde žije velká krajanská komunita, značí turistické trasy.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , jpr
Spustit audio