Bojíte se toxoplazmózy? Kočkám se nevyhýbejte, radí odbornice

1. listopad 2014

Lenka Příplatová z Přírodovědecké fakulty UK se zabývá parazity. Možná vás to překvapí, ale někteří z nich podle ní vypadají pěkně. „A jejich životní cykly, které jsou v souhře s hostitelem, umožňují zkoumat evoluční vývoj na zemi,“ popisuje. Přemýšlíte, jestli náhodou nejste hostiteli některých z nich?

„Jsou tu skupiny, které se nám snaží vnutit myšlenku, že máme v těle spoustu parazitů,“ uznává Lenka Příplatová s tím, že to obvykle nebývá pravda. I tak bychom si měli dávat pozor, a to především při cestách do exotických krajin. V Asii a Africe hrozí malárie, spavá nemoc i Chagasova nemoc, na kterou zřejmě zemřel zakladatel evoluční biologie Charles Darwin.

Čtěte také

V exotických prostředích bychom proto neměli pít vodu z neověřených zdrojů. „Parazita často zkonzumujeme s neumytou stravou,“ přibližuje Lenka Příplatová. Parazit se pak usadí ve střevě a vybírá z potravy ty živiny, které mu svědčí. Někteří parazité však také cestují tělem.


Věděli jste?
Toxoplazmóza zvyšuje pravděpodobnost, že se stanete obětí dopravní nehody. Ovlivňuje totiž postřeh.

Těhotné ženy často odmítají přijít do kontaktu s kočkami. Mají k tomu dobrý důvod? „Pokud maminka neprodělala toxoplazmózu, což se většinou neví, může dojít k vadě plodu nebo i k potratu,“ uznává Lenka Příplatová.

Co radí nastávajícím maminkám? Myjte si ruce a nemazlete se se zvířetem. „Pokud čistíte bedýnku kočce pravidelně, neměli byste být v nebezpečí,“ myslí si. Pozor byste si však měli dát také na syrové maso nebo na zeleninu ze zahrádky. „Myjte prkénko, na kterém maso krájíte. Zeleninu vždy umyjte,“ popisuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.