Brazílie je země kontrastů, přibližuje konzul Viktor Dolista. Která neturistická místa navštívit?

2. říjen 2015

Máte rádi Brazílii? V Riu de Janeiru se snoubí všechny krásy země – příroda, lidé, pláže, karneval, každá část Brazílie je ve městě zastoupena, přesto ale existují i další zajímavá místa, která stojí za to navštívit. Své o tom ví český konzul v Brazílii Viktor Dolista, který se před několika dny vrátil z diplomatické služby zpět do České republiky.

Město Brasília vypadá v porovnání se Sao Paulem nebo s Riem trochu uměle, už tam ale vyrůstá druhá generace Brazilců a město má svého ducha. „Evropanovi město přijde jako naprosto pulsující, budete okouzleni nabídkou společenského vyžití,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Vznik města inicioval brazilský prezident s českými kořeny Juscelino Kubitschek. O jeho českém původu běžní Brazilci příliš nevědí, proto se jeho propagace chce chopit český konzulát. „Víme, že byl původem truhlář – dochovala se řada kusů nábytku, který vyrobil, chceme ho sesbírat a vystavit na nějakém místě, a tím upozornit i na jeho český původ,“ podotýká.

Čtěte také

A pokud se chcete v Brazílii vyhnout turistickým klišé, tak můžete navštívit třeba Pantanal, záplavovou oblast na západě země – prohánějí se tam kajmani a živočichy tam můžete na vlastní oči vidět lépe než v Amazonii.

A jak vypadá přelet amazonského pralesa? „Čtyři hodiny letíte nad zelenou loukou, ale vidíte také, jak pokračuje devastace – vypálený les, nelegální těžby,“ upozorňuje. A podobně jsou pod vlivem turistiky postižené i brazilské pláže. „Řada Brazilců sice myslí ekologicky, ale zanechávají za sebou nepořádek,“ podotýká.

Viktor Dolista

I to možná souvisí s kritikou přípravy na letní olympiádu v Riu – znečišťěná zátoka, předražené stadiony. Přesto ale očekávaná událost podle něj proběhne v klidu a pořádku. „Brazilci milují sport, těší se a budou fandit. Případné protesty se budou konat před tím nebo potom,“ míní.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.