Břetislav Tureček: Novináři v Izraeli jsou terčem propagandistické války

21. listopad 2012

Jak se bude dál vyvíjet konflikt v pásmu Gazy? A jak vnímají raketové útoky běžní Palestinci a Izraelci? Také nad těmito otázkami se zamyslel blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček, s nímž se po linkách do Jeruzaléma spojil moderátor Jan Pokorný.

„Bojuje se dál. Jedná se sice o příměří, ale armáda pokračuje, jako by se nic nedělo,“ popisuje Břetislav Tureček, podle něhož budou obě strany bojovat až do poslední chvíle. Přesto se domnívá, že mírová vyjednávání skončí úspěchem. „Mezinárodní tlak je opravdu velký. Je tu i ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová,“ zmiňuje.

Jeruzalém se podle Břetislava Turečka začíná zaplňovat policisty a členy speciálních jednotek. „Panuje tu obava, že další fáze boje by mohla mít podobu sebevražedných atentátů,“ nastiňuje.

Izraelci si však na vyhrocené situace relativně zvykli. „Neberou nebezpečí na lehkou váhu, ale jsou cyničtí, dělají si legraci a pomocí humoru se snaží zachovat odstup od všech těch událostí,“ domnívá se Břetislav Tureček s tím, že jde do jisté míry o psychickou obranu.

Pro novináře znamená současná situace v pásmu Gazy zejména velký nával práce. „Obě strany se snaží novinářům prodat svoji pravdu. Člověk musí informace nejen vyhledávat, ale také filtrovat,“ zdůrazňuje Břetislav Tureček a dodává, že novinářům v Izraeli nehrozí velké nebezpečí. „Jsou spíš terči propagandistické války,“ míní.

Co je vlastně důvodem sporů v pásmu Gazy? Vyřeší se někdy spory mezi Izraelci a Palestinci? Jakou roli hrají extremisté, kteří se odmítají smířit s některými kompromisy? Odpovědi Břetislava Turečka si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Břetislavem Turečkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.