Čeká umělé oplodňování změna? Česká vědkyně zjistila, co se děje v lidských vajíčkách

28. červen 2015

S rostoucím věkem ženy klesá šance na přirozené početí, ale až dosud nikdo netušil proč. Děje ve vajíčku před oplodněním popsala česká vědkyně Zuzana Holubcová v laboratoři v Cambridge.

„Můj výzkum byl zobrazením toho, co se děje v lidském vajíčku před oplozením. Zabývala jsem se tím, jak se rozděluje genetická informace a proč také často špatně,“ vysvětluje vědkyně v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

S přibývajícím věkem mluví často ženy o biologických hodinách, které v sobě cítí. Všechny vnímají věk, ale možná nikdy netušily, že vajíčka jsou poruchová i u mladých žen. „Ve vajíčkách chybí organela, která zodpovídá za dělící aparát,“ vysvětluje s tím, že vajíčka tedy využívají jiný a poruchovější mechanismus.

„Doufám, že si embryologové přečtou publikaci a vyvodí závěry, jak zlepšit proces umělého oplodňování. Možná je řada žen oplodňována v nevhodný čas, tedy v době, kdy vajíčko ještě není připraveno,“ popisuje Zuzana Holubcová.

Její výzkum může umožnit i testování látek okolo nás. „Některé zřejmě zhoršují provoz buněk. Může to být důkaz, že jsou zdraví škodlivé,“ poznamenává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio