Češi vaří nejlepší ležák na světě, potvrzuje sládek z Budějovického Budvaru

27. duben 2015

Hlubší prokvašení, střední plnost a výjimečná jemná hořkost. Takový je komplexní chuťový profil Budějovického Budvaru, který se za během 120 let trvání pivovaru nezměnil. Alespoň to tvrdí Adam Brož, který působí jako výrobně technický ředitel, což v novodobém označení neznamená nic jiného než sládek.

Adam Brož je v pořadí desátým sládkem v historii pivovaru a pivo se naučil vařit už na vysoké škole technologické v rámci laboratorního cvičení. „Aby se udržela kontinuita produktu, který má chutnat, je potřeba kontinuity myšlenkové,“ vysvětluje.

Připouští ale, že válečné období bylo jediným, kdy receptura doznala určitých změn kvůli nedostatku surovin, což vedlo k vaření slabších piv s nízkou koncentrací.

Zákazník zpravidla rozeznává, zda mu pivo chutná či nikoliv, přesto komplexní profil piva čítá v řádu tisíců chemických látek, které jsou senzoricky aktivní a vytvářejí celkovou chuť. Na soutěžích hodnotí pivo odborníci, a jedním z certifikovaných degustátorů je i Adam Brož.

Čtěte také


Budweiser Budvar B:CRYO je jedna z nejnovějších inovací. Speciální pivo se zmrazí při - 38 °C po dobu 24 hodin a následuje speciální rituální otevření piva na stole zákazníka. Používá se patentovaný narážecí systém, ze kterého vytéká koncentrát přibližně 40stupňového piva.

Své zkušenosti zhodnotil i na World Beer Cupu, na kterém se degustuje okolo 3000 vzorků z celého světa, a pro zhodnocení takového počtu piv je potřeba více než 100 degustátorů. „Osobně jsem otevřen jak tradičním, tak nově vznikajícím nebo speciálním kategoriím,“ říká.

Nejčastějším defektem je podle něj chuť po žluklém másle způsobená látkou deacetyl, jejíž původ může mít v pivu různé cesty. Stejně tak se pivo neošidí – klíčové jsou suroviny, a pokud jsou nižší kvality, tak i přes špičkové vybavení se nevyrobí špičkové pivo.

Adam Brož

Spory o značku stále trvají

Pochvaluje si ale, že Česko vnímá pivní svět jako pestrý, nikoliv nudný. A takový ležák? Ten je podle něj skvělý v tom, že se dá pít i ve velkém množství. „ V ležáku jsme skvělí a umíme ho nejlepší na celém světě,“ upozorňuje.

A dá se považovat Budějovický Budvar stále za české pivo? „Vaříme výhradně z českých produktů, typicky českým postupem a prochází pouze českýma rukama,“ ubezpečuje. A co se týče sporů o značku, tak ty stále trvají. „Pivovar prošel 190 spory, ve kterých byl přibližně z 75 % úspěšný,“ podotýká.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.