Česko zaujímá klíčovou pozici v organizovaném zločinu! Je zde klid na práci, upozorňuje investigativní novinářka

O investigativní novinařinu se začala zajímat, když ji zatkli na Kubě, později založila České centrum pro investigativní žurnalistiku a je členem mezinárodního projektu na reportování organizovaného zločinu a korupci OCCRP. Novinářka Pavla Holcová se v aktuálních kauzách zajímá především o drogy. Proč se o práci její a jejích kolegů v Česku tolik neví? Nejenom to nastínila v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Poté, co přijel její kolega ze Srbska, který se zabývá drogy a balkánskou mafií, vyptával se jí na organizovaný zločin. Tehdy začala vyprávět především o ekonomickém zločinu. Později ale zjistila, že Česko a Slovensko jsou klíčové, strategické pozice.

„Lidé, kterých se organizovaný zločin týká, v Česku mají klid a bezpečno, nikdo po nich nejde, novináři se tím tématem moc nezajímají. Mají tady klid na práci,“ vysvětluje.

Když drogy přistanou v některém z evropských přístavů, tak se naloží na kamion, který pak putuje přes Evropu. „Vypadá lépe, když spediční firmy jsou české a dodávku koordinují,“ říká s tím, že Česko je sice překladištěm, ale náklad sem vůbec nemusí dorazit. „Logistici sedí v kavárně a sledují náklad, hlídají, kudy to jede,“ dodává.

Čtěte také

Kromě drogové tematiky také pracuje na projektu, který se týká gamblingu – mapovat lobbing a kasina ve střední a východní Evropě. „Síť kasin a heren – tak jak je to v Česku nastavené – je evropský i světový unikát,“ upozorňuje.


Mafie, které v Česku působí, zde uzavřely pakt o neútočení, takže se nestává, že by člověk dostal do přestřelky.

Pravidla, která dodržují v mezinárodní síti investigativních novinářů, jsou přísná – nehrají si na kovboje, vždy musí mluvit s lidmi a vždy ověřovat fakta. „Dokázat korupci je velice těžké,“ podotýká.

Jejich ambicí také není měnit společnost, ale aby si články někdo přečetl a o kauze přemýšlel. Ale proč se lidé v Česku o jejich práci málo zajímají? „O nás vůbec nikdo neví, píšeme rovnou anglicky, a překládat je a dávat do českých souvislostí, na to už nemáme energii,“ nastiňuje.

autor: prh
Spustit audio