Český rozhlas pomůže dvěma vesnicím v Nepálu. „Ukážeme lidem, jak mají stavět,“ říká Tomáš Beránek

21. květen 2015

Český rozhlas spouští sbírku Pomáhejte s námi Nepálu. Zítra se otevírá speciální call-centrum, už nyní ale lidé posílají své peníze. Na co se v Nepálu prostředky ze zítřejší sbírky použijí? „Pro pomoc jsme vybrali dvě vesnice,“ vysvětluje Tomáš Beránek, předseda společnosti Namasté Nepál.

Vesnice Simthalí a Dahú, do kterých poputuje pomoc Českého rozhlasu, leží na poloviční cestě mezi Káthmándú a Mount Everestem. „Nevedou tam žádné trekové cesty, regiony jsou zaostalé a oblast hornatá a těžko přístupná,“ vysvětluje.

Nepálská vesnice vypadá zcela jinak než česká – jedná se většinou o shluky několika domů, někde také roztroušených po svazích. Terén je velice členitý a vesnice zaujímají rozhlehlé plochy. Domy jsou také stavěné z materiálů, které jsou po ruce.

„V horských terénech převládá kamení, v nižších polohách dřevěné prvky, domy jsou většinou omítnuté hliněnou omítkou a bývají jednopatrové,“ popisuje.

Čtěte také

Vesnice se začnou rekonstruovat po skončení monzunů, které mohou napáchat další škody. „Himalájské svahy jsou narušeny, v zemi jsou obrovské praskliny, pokud se do toho dostane velké množství vody, může dojít k dalším sesuvům,“ upozorňuje.

Nyní se dává dohromady tým zkušených inženýrů, čím větší tým, tím bude pomoc efektivnější. Do týmu by měli být zapojení i obyvatelé vesnic, kteří by stavěli domy svépomocí, ale aby se zároveň zachovalo co nejvíce tradičních prvků. „Ukazovali bychom lidem, jak mají stavět, tím dostanou i možnost zaměstnání,“ vyzdvihuje.

Tomáš Beránek se šálou khatag, která vyjadřuje bezpečí, neporušenost a moc. I vy si takovou můžete zítra z call-centra odnést

Nové domy by měly být postavené během zimy, do příchodu dalších monzunů v příštím roce. „Nebojím se, že bychom to nestihli,“ věří.

Ve společnosti Namesté v Nepálu působí deset let a s architektonickým týmem má za sebou 21 postavených škol. Pro stavbu přitom využívají speciální bambusové konstrukce. „Bambus je pružný a po zemětřesení se vrátí do původní polohy. I skeptici nám dávají za pravdu, že je to dobrým řešením pro další stavby škol v Nepálu,“ dodává.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio