Čeští klimatologové měří ozonovou vrstvu v Antarktidě. „Neobnovuje se,“ říká Michal Janouch

18. srpen 2017

Ozonová vrstva se ztenčuje, ačkoliv před několika lety byl náznak určitého zlepšení. Freonů i dalších látek škodících ozonu sice díky přijatým opatřením začalo ubývat, nepříznivý vývoj ozonové vrstvy ale souvisí i s globálním oteplováním a klimatickými změnami. Ty jsou podle klimatologa Michala Janoucha patrné i ve střední Evropě a samozřejmě také v Česku.

„Důležitou roli hraje, jakým způsobem je ozon šířen z polárních oblastí do středních šířek jak na jižní, tak na severní polokouli,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Tloušťka ozonové vrstvy se měří několika způsoby, buď satelity, nebo jinými moderními přístroji, třeba Brewerovým spektrofotometrem. Právě nejmodernější typ tohoto přístroje umístili čeští klimatologové na argentinskou stanici Marambio na Antarktidě.


Brewerůw spektrofotometr byl vyvinut v Kanadě, v současné době je ve světě více než 200 těchto přístrojů.Michal Janouch

„Přístroj je každoročně kalibrován, udržován, každý rok pracovníci vědí, že data jsou v naprostém pořádku. Taková data pak slouží ke kontrole a následné kalibraci i opravám satelitních dat,“ upozorňuje.

Stanice se skládá z montovaných domků, které na sebe navazují – laboratoře, kuchyň, jídelna, zázemí pro vrtulníky a letadla, která tam celoročně přistávají.

Pracovníci českého hydrometeorologického ústavu jezdí na kontrolu a kalibraci přístroje v období, kdy svítí slunce a není taková zima. I v letním období, v únoru až březnu, může přijít velká cyklona, která stanici odřízne od světa na jeden až dva týdny.

„Dříve se na Antarktidu jezdilo na období minimálně jeden až dva roky, v současné době tam člověk může pobývat jeden až dva měsíce a pak se musí vrátit zpátky,“ uzavírá.

autoři: lvb , prh
Spustit audio