Čeští paralympionici stále nejsou profesionalizovaní! Jako jediní v Evropě, upozorňuje Jaroslav Petrouš

15. duben 2017

Za den zvládne 15 až 20 šálků espressa – pokud je káva kvalitní a správně skladovaná. Úspěšný handicapovaný sportovec a barista Jaroslav Petrouš sklízí úspěchy nejenom na sportovištích, ale i v oblasti kávy. Jak je možné, že si čeští paralympionici musí na sportování vydělávat? A proč organizuje charitativní výstupy na Sněžku?

Po vážném zranění absolvoval osm operací, bral nesčetné množství léků a trpěl nesnesitelnými bolestmi. Jako handicapovaný sportovec pak odjel na klání na Nový Zéland, kde dospěl k životnímu rozhodnutí.

„Sledoval jsem na 200 amputářů – měli úsměv na tváři, já tvář zkřivenou bolestí,“ vzpomíná na okamžik, kdy se rozhodl nechat si nohu amputovat.

Trojnásobný bronzový medailista z MS a dvojnásobný vicemistr Světových her se kromě sportování zabývá i kávou, která je pro něj rituálem, koníčkem i zaměstnáním. Díky sportu i zaměstnání měl možnost navštívit mnoho zemí, kávu porovnávat a v roce 2005 se kvalifikoval na MS v přípravě kávy.


Kdybych měl možnost si říci, teď chci mít dvě nohy, tak bych to neudělal. Nemyslím si, že by mi přineslo štěstí a radost ze života, jako mám teďka. JAROSLAV PETROUŠ

„Většina káv, které si běžně můžete zakoupit v supermarketech, je nezdravá, strašně moc záleží na produkci a přípravě kávy,“ vysvětluje.

Na své zaměstnání si vůbec nestěžuje, na druhé straně se mu nelíbí, že Česko asi jako jediná země v Evropě nemá paralympijský sport zprofesionalizovaný. „Všude je to sport podporovaný státem a sportovci mají možnost se mu věnovat na sto procent. U nás tomu tak není,“ říká.

Pro české paralympioniky je tak velmi náročné udržet se na světové špičce, a pokud ministerstvo školství a potažmo Český paralympijský výbor nezačnou něco dělat, tak zdůrazňuje, že další generace a nástupci nebudou mít možnost sportovat.

Výstup na Sněžku

Od roku 2013 pravidelně organizuje výstup na Sněžku, ten letošní se koná 27. května. Symbolem celé akce je dítě po amputaci nebo s vrozenou vadou, prodejem triček se pak snaží vybírat peníze. Loni se podařilo obdarovat dalších 15 rodin s handicapovanými dětmi, většinu z nich tvořily děti s mozkovou obrnou.

„Za 14 dnů, které děti stráví při individuální péči, jsou neuvěřitelné výsledky,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio