Češtinu s angličtinou dohromady nemíchám, nastiňuje nové album zpěvačka Hana Robinson

22. listopad 2014

„Život v zahraničí vám dá obrovský rozhled, mluvíte plynně cizím jazykem, spolužáci vás inspirují,“ nastiňuje zpěvačka Hana Robinson, která studovala na Berklee College of Music v Bostonu. Jakou muziku chystá na svém novém albu? A jak bojuje s roztroušenou sklerózou? I na to odpovídala v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Po studiu v Americe odjela do Velké Británie, kde se vdala. „Žili jsme moc hezky, ale nikdy nebude nikde jinde doma, než odkud pocházíte,“ připouští.

V Anglii se živila hudbou – učila a hrála po hotelích. „Zkoušet prorazit v zahraničí je nesmírně těžké, pokud nemáte za sebou nějakou hnací sílu, například v podobě nahrávací společnosti,“ dodává.

Jako malá závodně lyžovala, doposud pracuje jako instruktorka na lyžích, ale pro hudební kariéru se rozhodla teprve před několika lety. „Může za to Michal Horáček, se kterým jsem se shodou náhod potkala v Brně na ulici, od té doby si říkám, že by se asi šlo hudbou život,“ nastiňuje.

A právě s Michalem Horáčkem později spolupracovala na albu Ohrožený druh. „Naučil mne stát si za svým. Dostala jsem text a na něj jsem složila hudbu,“ říká. Pokud ale píše své písně sama, tak se inspiruje ze života, z příběhů dalších lidí a z povídání.

Jak ovlivnil její hudební kariéru život v USA a Velké Británii? A proč tolik tíhne k jazzu? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio