Chantal Poullain: Když dáváte, dostáváte zpátky. Stejně, jako na divadle

11. květen 2016

Člověk nemá moc přemýšlet, důležité je zůstat pozitivní, depka nikomu nepomůže, jenom táhne dolů. Své zkušenosti s rakovinou popisuje Chantal Poullain, která zavítala do improvizovaného mobilního studia Radiožurnálu na pražském Můstku u příležitosti 20. ročníku Českého dnu proti rakovině.

„Chci mít barevnou rakev, popel dát do petardy a udělat ohňostroj, aby to lítalo, barvy, pít šampaňské a slavit, protože mám krásný život,“ usmívá se během rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Zdůrazňuje, že důležité je nebát se, protože vše se dá řešit, je potřeba ale nestrkat hlavu do písku a nedělat, jako že nic není. „Prevence, prevence, prevence, to slovo se musí stále opakovat,“ připomíná.

Připouští ale, že každý člověk má problémy, v té chvíli zavolá svému synovi a řekne, že se potřebuje smát. „Když máme zdravé děti, tak máme krásný život a štěstí,“ říká. Život je o tom, aby se člověk posouval, nacházel nové hranice. „Minulost mám tapetovanou na zdi,“ dodává.

Když si člověk něco silně přeje, tak vždy něco přijde, důležité je ale být otevřený a chtít. A to, co říká, sama dokazuje – vystupuje ve velkém tanečním představení Mirage, které je pro ni velkou výzvou. Ale zejména si pochvaluje partu lidí, se kterými hraje.

Čtěte také

Důležitou součástí života jsou pro ni knížky a psaní – konfrontace s realitou je velmi důležitá, umět sundat brýle a dívat se. Každý máme nějaký problém, třeba jak přijímat svůj věk, jak vypadáme, ale důležité je, abychom se rozhodli ho řešit.

„Když je úsměv, tak je pozitivita, chci se usmívat na lidi. Když dáváte, tak dostáváte zpátky, je to stejné, jako na divadle,“ podotýká.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.