Chceme dát rodičům diabetických dětí možnost zasáhnout do jejich nemoci, říkají autoři oceněného glukometru X.GLU

5. září 2017

Cukrovkou na Zemi trpí 415 milionů lidí a podle odhadů bude číslo nadále růst. Usnadnit život pacientům by měl vynález chytrého glukometru X.GLU, nástroje na měření hladiny cukru v krvi, který vypadá jako kreditní karta a dá se připojit k telefonu. Za novinkou stojí tři čeští studenti ČVUT, kteří v mezinárodní soutěži Imagine Cup porazili 54 týmů z celého světa a vyhráli 250 tisíc dolarů.

„Původní idea vznikla na konci roku 2015, kdy jsem se poznal s Tomášem a Bárou v medialabu ČVUT. Každý jsme se věnovali různým výzkumným nápadům,“ přibližuje Marek Novák, student programu Elektronika a komunikace na ČVUT.

Bára a Tomáš studují na Fakultě elektrotechnické program Otevřená informatika, takže Marek se orientuje na hardware, Bára s Tomášem na software. „Zkombinovali jsme naše know-how, naše zkušenosti, až vzniklo řešení pro diabetické děti,“ dodává Marek.

Cena, kterou za vynález získali v soutěži Imagine Cup, sestává z několika dílčích částí – finanční odměny, peněz na nákup serverů a cloudových služeb nebo placeného výletu na konferenci Microsoftu. „Pro rozjezd samotného projektu vnímám jako nejpodstatnější cloudové služby,“ vysvětluje Tomáš.

Klíčem k udržení stavu dítěte při diabetu je důležité mít disciplínu a pozitivní motivaci, aby se pravidelně měřilo. „To jsme se snažili v mobilní aplikaci zahrnout,“ přibližuje Bára s tím, že dítě je odměňováno body.

V rámci projektu navštívili diabetický kemp, který je specializovaný na to, jak naučit děti potýkat se s nemocí. Všem dětem se jejich návrh líbil, stejně tak vzhled i formát samotného glukometru.

Bezbateriový glukometr, vynález studenta FEL ČVUT Marka Nováka

Ten je stejně velký jako kreditní karta a využívá technologii jednorázových měřících proužků, které dnes diabetici využívají pro měření koncentrace glukózy v krvi.

„Snažíme se posunout vnímání diabetu i směrem k rodičům diabetických dětí. Dnes je to na lékaři, který se o dítě stará, my chceme posunout péči směrem k rodičům, dát jim možnost v reálním čase zasáhnout do nemoci dítěte,“ vysvětluje Marek.

autoři: lvb , prh
Spustit audio