Chcete si vychutnat i ten nejlepší čaj? Srkejte, radí čajomilec Aleš Juřina

2. prosinec 2014

Je vám zima? Zkuste se zahřát šálkem čaje, radí odborník Aleš Juřina, který do studia Radiožurnálu přišel s čajovým mořem, konvicí, šálky a čajem. Pro začínající zimní počasí vybral nápoj s příznačným názvem Zamrzlý vrcholek.

Když před 25 lety otevíral první čajovnu v Československu, netušil, že Češi doslova propadnou čaji. Časem jsme se podle něj stali zemí s největší koncentrací čajoven na světě.

Aleš Juřina svou první čajovnu otevřel nejprve jako neveřejnou klubovnu pro milovníky čaje. Tato skupina vznikla už v 80. letech a její členové se snažili pašovat čaj do Československa.

Dnes je čajovna místem setkávání s lidmi i novými chutěmi. Nemáme se prý bát ani příliš esoterického naladění některých podniků. Čajovny jsou otevřené všem. „Ale jsou to místa, kam se uchylují lidé, kteří mají pocit, že scházení se v zakouřených prostorách hospod není ono. A pak také ti, kteří chodí po špičkách okolo kostela a v čajovně cítí určitou spiritualitu,“ vysvětluje Aleš Juřina.

Chcete si čaj opravdu vychutnat? Srkejte, radí tento čajomilec. „Srkáním je třeba vstříc nápoji. Když ho v ústech napěníte, je to ještě lepší,“ prozrazuje. Nápoj bychom navíc měli pít horký. Právě tehdy si užijeme nejsilnější čichový vjem.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio