Chcete znát recept na šťastný život? Nechte si poradit od mořeplavce a stavitele lodí

3. říjen 2013

„Všechny lodě, které jsem stavěl, jsem stavěl pro moře – ne pro sebe,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou mořeplavec a stavitel lodí Rudolf Krautschneider. „Co děláme jen pro sebe, totiž nemá pro nikoho žádný význam,“ dodává muž, který má na kontě i repliku slavné Magalhaesovy Victorie.

Chcete znát recept na šťastný život? Nesnažte se nikdy udělat nic doopravdy. To – samozřejmě s notnou dávkou ironie – radí Rudolf Krautschneider. „Školka, škola, něčím se vyučit, oženit se, šetřit na dům, splácet hypotéku, těšit se na důchod, všechny plány odložit na stáří a pak umřít – takový je ideální život,“ vypočítává.

„Jakmile však člověk začne dělat něco doopravdy – sbírat známky, plout po moři, cokoliv! – začnou se před ním vršit nepřekonatelné problémy. Proto radím: nedělejte nikdy nic doopravdy. Od narození do smrti vám to pak pěkně uběhne,“ dodává.

Čtěte také

A teď o něco vážněji. „Nejlepším receptem na život je zoufale se nesnažit mít se dobře,“ říká Rudolf Krautschneider, který je schopen ve stodole v Orlických horách postavit loď, dopravit ji k moři, a to vše bez sponzorů. „A naopak: máte-li sen, splňte si ho! Druhá fáze pak je ještě těžší – protože nejdůležitější je těšit se z toho, co děláte.“

Rudolf Krautschneider, cestovatel a mořeplavec

A to nemusí být vždy jednoduché. Po čase totiž vždy přijdou drobné prověrky, které ukážou, zda jste to se svými plány a sny mysleli vážně… I o nich Lucie Výborná se svým hostem mluvila. Ptala se ho však třeba i na to, co všechno obnáší postavit vlastní námořní loď, nebo na takzvanou přitažlivost lodní.

Vše se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Můžete si ho poslechnout buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio